- For to år siden var det nesten ni av ti som hadde sikret seg jobb før de var ferdige med studiene. Nå er det kanskje bare tre av ti som har jobb før studieslutt.

Det sier Jørgen Silseth (24). Han studerer petroleumsfag ved NTNU, og skriver på en master med spesialisering i reservoarteknologi. Han forteller at det er to ting samtalene dreier seg om disse dager.

- Det er masteroppgaven som skal inn om fem uker, og så er det arbeidsmarkedet. Vi merker godt at bedriftene har satt på bremsene. Tidligere år har det vært vanlig at man har hatt en sommerjobb året før man er ferdig, og deretter sikret jobb i løpet av høsten. Nå tar de store operatørselskapene og serviceselskapene inn bare en firedel av det de gjorde for to år siden, mens de små har stanset rekrutteringen helt. Det vises også på antall bedrifter som stiller til bedriftspresentasjoner, sier Silseth.

78 prosent økning i ledigheten

Mandag kom arbeidsledighetstallene fra Nav som bekrefter trenden i arbeidsmarkedet, nemlig at ledigheten blant ingeniører fortsetter å øke. I Sør-Trøndelag er det nå 399 arbeidsledige innen ingeniør og IKT-fag, en økning på 78 prosent fra samme tid i fjor. Av de 399 ledige, har Nav Sør-Trøndelag kommet frem til at rundt 230 kommer fra olje- og gassektoren.

- Fallet i oljeprisen og delvis reduserte investeringer i Nordsjøen har blant annet gitt seg utslag i økende ledighet blant oljeingeniører på grunn av redusert lete- og investeringsaktivitet, kommenterer fylkesdirektør Bente Wold Wigum i Nav.

I Nord-Trøndelag er det 82 ledige ingeniører, en økning på 58 prosent i løpet av ett år. Regionleder for Norges ingeniør- og teknologiorganisasjon (NITO), Per Koen Kolstad, mener situasjonen kommer til å bli verre på kort sikt.

- Det er mange av våre medlemmer som er i etterlønnsordninger. Dette gjelder spesielt for Aker. I tillegg er Reinertsen ute med 350-400 oppsigelser. Selskapet har også 400 permitterte. Dette kommer ikke til å slå ut på statistikkene før inn mot sommeren. Situasjonen er beklagelig for studentmedlemmene våre, de får en vanskeligere start på karrieren enn tidligere kull, sier Kolstad.

Studerer videre

Til sammen er det rundt 40 studenter som fullfører mastergraden ved petroleumsfag på NTNU nå i juni. Silseth er han en av dem som har sikret seg jobb i Statoil når han går ut. Men flere i klassen er fortsatt på leting etter jobb. Vinh V. Tran (23) skriver i likhet med Silseth en master i reservoarteknologi, men har så langt ikke vært like heldig i søkeprosessen.

- Det er småkjipt at markedet skulle snu seg akkurat nå. Men vi vet jo egentlig at det går i sykluser på tre til seks år. Jeg har hatt søknader inne flere steder, og venter fortsatt på svar flere steder. Men det har vært mange avslag, sier Tran.

- Er du bekymret?

- Nei, det kan jeg vel ikke si. Jeg har søkt andre studier til høsten, både innen språk og økonomi. Det er flere som velger å studere videre. I tillegg er det to som har søkt på doktorgrad. Det er lenge siden det har skjedd. Siden studentene på tidligere kull har fått seg jobb såpass tidlig, er det nesten utelukkende utenlandske studenter som har tatt doktorgrad i disse fagene de siste årene, forteller Tran.

Ledig andre steder

Selv om Nito-leder Kolstad ikke ser noen løsning på arbeidssituasjonen innen olje- og gassbransjen på kort sikt, mener han det fortsatt finnes muligheter for ingeniørene.

- Jeg snakker med Vegvesenet og Jernbaneverket. De sier at de fortsatt har vansker med å få inn nok kvalifiserte folk. Det er mange sivilingeniører som lett kan hopper over til andre yrker, mener Kolstad.

Flere av petroleumsstudentene ved NTNU også har søkt seg til andre yrker. Silseth kjenner blant annet til studenter som har blitt tilbudt jobb innen anleggsbransjen. Også Tran har søkt i andre bransjer, men sier at det ikke nødvendigvis er så lett som det høres ut.

- Jeg har søkt på konsulentjobber. Men der møter jeg blant annet konkurranse fra industriell økonomi- og teknologiledelse-studentene. Søker man et annet fag, møter man konkurranse fra kandidater som har spesialisert seg i faget. Vi som har petroleumsfag er ganske spesialiserte på vårt felt, så det er ikke sikkert vi stiller først når vi skal søke i andre bransjer. I tillegg har jeg veldig lyst til å jobbe med det jeg har studert. I første omgang vil jeg heller fortsette å utvide utdanningen min, enn å ta noe som er veldig forskjellig fra det jeg har spesialisert meg i, sier Tran.

- Vil du anbefale nye studenter å utdanne seg innen olje- og gassektoren?

- Ja, det er nå de bør gjøre det. Dette er en bransje som går i sykluser. Det er egentlig når man er i en nedgangssyklus at man bør begynne å studere. Da er det som regel et bedre marked når man er ferdig, sier Tran.

Regionleder i Nito, Per Koen Kolstad, sier det blir verre for oljeingeniørene på kort sikt. Han mener imidlertid mange har muligheten til å omstille seg. Foto: Nils H. Toldnes