Tingretten mener at Oslo-politiets vedtak om å tvangsflytte Faraj Ahmad Najmuddin, eller Mulla Krekar, til Hemne er gyldig. Det ble klart da kjennelsen fra tingrettsdommer Oddmund Svarteberg i Oslo tingrett ble offentliggjort mandag formiddag.

Det var først ventet at kjennelsen ville bli offentliggjort fredag ettermiddag, men tingretten trengte mere tid, og utsatte avgjørelsen til i dag.

«Retten finner at det ikke er grunnlag for å oppheve Oslo politidistrikts vedtak av 20. januar 2015», skriver Svarteberg i sin 18 siders lange kjennelse.

Varsler anke

Krekars advokat, Brynjar Meling, varsler at de vil anke tingrettens avgjørelse, melder NTB. Advokaten ber også om oppsettende virkning, slik at vedtaket ikke blir gjennomført før anken er behandlet, skriver nyhetsbyrået.

I kjennelsen tar ikke Svarteberg stilling til oppsettende virkning. Han skriver at «det kan ikkje retten sjå at den har kompetanse til å gjere».

- Utgjør trussel

Retten mener at paragrafen i utlendingsloven, som tar for seg om en utlending kan pålegges meldeplikt eller bestemt oppholdssted, er oppfylt.

Under rettsmøtet tirsdag i forrige uke fremla politiet et notat fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST). I kjennelsen gjengir dommeren noen av opplysningene som kommer frem i notatet datert 23. januar 2015.

Det går blant annet frem at før Mulla Krekar ble pågrepet i 2012, ble han oppsøkt av flere tilhengere og sympatisører i Oslo. En av disse var en sveitser. Denne mannen ble i mai i fjor dømt for «tilrettelegging og spredning av materiale på Internett til fordel for al-Qaidatilknyttede organisasjoner» ifølge notatet.

I det samme dokumentet konkluderer PST med at Krekar fortsatt «utgjør en trussel mot grunnleggende nasjonale hensyn», skriver retten i kjennelsen. Dette avviste Krekar selv under rettsmøtet. Dommeren mener imidlertid at det er mer enn overveiende sannsynlig at Krekar fortsatt representerer en trussel mot grunnleggende nasjonale interesser, ifølge kjennelsen.

- Kortere til Hemne enn Bagdad

Dommeren legger også stor vekt på at en flytting av krekar til Kyrksæterøra vil føre til at færre blir påvirket av ham:

«Sjølv om det kan vere at ikkje mange færre vil bli påverka av Faraj sine haldningane dersom han bur i Hemne kommune kontra i Oslo eller omland, finn retten ut frå at det er tale om alvorlege trugslar i og med at dei er retta mot grunnleggande nasjonale interesser, at reduksjonen vil bli stor nok til at den må tilleggast stor vekt ved vurderinga av om pålegget er forholdsmessig».

Det tingretten imidlertid ikke legger stor vekt på, er at tvangsflyttingen vil redusere Krekars kontakt med familien sin, som bor i Oslo.

Dommer Svarteberg skriver:

«Retten kan ikkje sjå at det kan tilleggast stor vekt at pålegget vil redusere kontakten hans med kona og dei fire barna hans. Retten skyt inn at i alle fall tre av barna må vere i 20-åra. Elles er avstanden frå Oslo til Kyrksæterøra ein god del kortare enn mellom Oslo og Bagdad, slik at det vil vere praktisk mogleg for både kona og barna hans å reise til Kyrksæterøra for å besøke han der», heter det i kjennelsen.

- Ikke bevist

Meling argumenterte i retten med at regjeringen ikke kan instruere et underordnet organ i enkeltsaker, eller gi pålegg om hvordan en lov skal praktiseres.

Om dette skriver dommeren i kjennelsen:

«Det er allment kjend at minst eitt politiske parti som i dag er med i regjeringa, lenge har hatt ønskje om å få Faraj ut av landet. At instruksen blei gitt berre 11 dagar før Oslo politidistrikt fatta vedtaket retten skal prøve i saka her, og 14 dagar før Faraj var ferdig med soning av ein dom, kan tale for at den var gitt med det formålet å få han bort frå Austlandet, men det går ikkje fram av instruksen, og retten finn det meir enn overvegande sannsynleg at det også vil kunne bli aktuelt å gi andre utlendingar pålegg i medhald av utlendingslova § 105 første ledd bokstav d.

I mangel av bevis som underbygger at instruksen blei gitt aleine med sikte på at Faraj skulle ileggast tvangsmiddel, finn retten at det ikkje er bevist som overvegande sannsynleg at Justis- og beredskapsdepartementet har gått ut over kompetansen sin», heter det i kjennelsen.

Les hele kjennelsen fra Oslo tingrett i Krekar-saken her.

PST: - Uavklart

Politimester Nils Kristian Moe i Sør-Trøndelag hadde ikke noen kunnskap om en eventuell Krekar-ankomst da adressa.no snakket med ham i formiddag.

- Vi er forberedt på at han kommer. Men det er Oslo politidistrikt som styrer prosessen videre, og vi avventer dialog med dem, sier Moe.

Politimesteren har tidligere opplyst at PST har bidratt med råd til politidistriktet og andre involverte parter i saken. Leder for PST i Sør-Trøndelag, Terje Lunde, vil ikke konkretiser hvilke råd og til hvem.

- Vet du når Krekar eventuelt kommer til Kyrksæterøra?

- Per nå er det uavklart hva som blir den videre fremdriften. Det er helt og holdent Oslo politidistrikt som håndterer den avgjørelsen, sier også Lunde.

- Jeg har ingen kommentar til denne saken nå. Det er Oslo politidistrikt som uttaler seg, sier lensmann i Hemne og Snillfjord, Anette Ertvaag til adressa.no.

Oslo politidistrikt vedtok å tvangsflytte Mulla Krekar til et asylmottak i Sør-Trøndelag etter at han ble løslatt fra Kongsvinger fengsel sist søndag. Vedtaket om tvangsflytting er basert på en instruks fra justisminister Anders Anundsen (Frp), som lar politiet vurdere å pålegge personer som Krekar et bestemt bosted og meldeplikt. Beslutningen ble påklaget, og saken behandlet i Oslo tingrett tirsdag.

ADRESSA PLUSS: Over halvparten vil ikke ha Krekar

Denne typen sak er ikke prøvd i retten tidligere, og rettsmøtet endte som en batalje om hvorvidt Krekar utgjør en trussel mot rikets sikkerhet.

Tingrettsdommer Svarteberg har uttalt at han regner med at rettens avgjørelse vil bli anket, uansett utfall.

- Jobbet med Italia-avtale

I går kveld meldte Aftenposten at norske myndigheter siden i fjor høst har arbeidet med å få til en avtale om å overføre Mulla Krekar til Italia. Initiativet skal ha kommet fra den nye politiske ledelsen etter regjeringsskiftet og er en av flere konkrete løsninger det jobbes med i den politisk betente saken.

Etter det Aftenposten får opplyst fra flere uavhengige kilder har det vært møter og samtaler på embetsverksnivå mellom italienske og norske myndigheter om mulla Krekar i 2014.

Brynjar Meling, Krekars advokat, sier han aldri har hørt noe om, eller fått informasjon om en mulig Italia-overføring for Krekar. Han sier han heller ikke er kjent med at det pågår etterforskning i Italia der Krekar er involvert.