Råbygget ble satt opp av snekkere, deretter overtok Tom Espen og Marie selv prosjektet og arbeidet da de bygde hus på Ugla for ti år siden.

Det er ti år siden Marie og Tom Espen bygde huset på Ugla. Den gang var de på det meste fem barn og to voksne. Nå er det bare Maren på tolv som bor hjemme, og bruken av huset har gått over i en ny fase. Familien har 300 kvadrat til rådighet. Denne plassen har de fordelt på mange rom, snarere enn veldig store fellesrom. Det har gjort det lett å tilpasse huset til et varierende antall beboere. Når de i dag «bare» er tre som bor her, sitter de ikke i en krok av et digert kjøkken eller en overdimensjonert stue. Soverommene som er blitt fraflyttet har fått nye funksjoner, og slik har huset blitt tilpasset en ny livsfase.

– Vi er veldig glade i å kose oss, sier Marie. Paret vet å sette pris på hverandres selskap og på hverdagsluksus. Som det altså er blitt mer plass til nå. Treningsrom har de hatt hele tiden, men nå har Mari også fått et eget yogarom. Og et garderoberom.

– Man kunne jo bygd det om helt, men denne enkle løsningen greier seg fint, sier Marie, og viser fram et tidligere soverom som nå er innredet med enkle hyller og kommoder fra Ikea. Ellers er det blitt gjesterom, kontor og tv- og musikkstue av de fraflyttede soverommene. Huset på Ugla har vist seg å være svært fleksibelt.

Holder seg godt

Marie og Tom Espen er fornøyd med hvor godt huset har holdt seg. Da tenker de både på estetikk og slitasje. Det er mange trender som rekker å feie forbi i løpet av et tiår, men de er fortsatt tilfredse med valgene de tok i bygge-perioden, både når det gjelder romløsninger, farger og materialer.

– Huset er virkelig brukt. Jeg hadde familiebarnehage her i flere år, med den slitasjen det medfører. Men både gulv og vegger har greid seg bra. Strukturoverflaten på veggene gjør at det funker helt fint med flekkmaling, og det har jeg vært glad for mange ganger. Med mange unger i huset kommer det før eller siden flekker som ikke lar seg vaske helt bort. Avtrykket fra en ketchup-hånd eller slikt, smiler Mari. Men da har det altså vært mulig å finne fram et malingsspann, og få veggen til å se ny ut igjen uten å male hele. Hele første etasje har flisgulv, så det har også stått for en støyt.

LES OGSÅ: Alt på ett brett

Ideen om familiebarnehage kom først underveis i byggingen, så huset ble ikke i utgangspunktet planlagt for dette. Men mange av valgene som er gunstige for en liten barnehage var uansett tatt fordi det også er gode valg for en familie med mange barn. Gulv som ikke så lett får hakk og striper, for eksempel. Eller et eget garderoberom på siden av yttergangen. Arkitekt Ola Woldseth ville gjerne ha vaskerom her – vegg i vegg med denne etasjens bad. Men Mari som kjente hverdagen med fem barn, sto på sitt. Hun skulle ha et rom der jakker, sko og bager kunne henges og settes bort – og skjules bak en dør. Når vi først snakker om badet i gangen: Akkurat dette ene rommet er blitt pusset opp i nyere tid.

LES OGSÅ: Glad arkitekten vraket alt de hadde tenkt ut

– Det kom feil fliser den gangen vi bygde. Du vet hvordan det er i en byggeperiode, alt skulle helst ha vært gjort i går. Så vi tok oss ikke tid til å få byttet og tenkte at det ble sikkert fint med disse også. Men jeg ble aldri helt fornøyd. Så etter ni år tok vi oss på tak, rev opp flisene og laget det slik vi egentlig ville ha det, forteller Marie.

Soveromsbadstu og verandabål

Det er superhendte folk vi har med å gjøre. Et bra team med en snekkerutdannet mann som jobber turnus hos brannvesenet og har mye fri på dagtid. En dame med praktisk sans og ansvar for estetikken. Såpass godt trives de med byggeprosjekter og oppussingsarbeid, at da de hadde bygd ferdig sitt eget hus, og opplevde verdistigning på dette som gjorde at huslånet fikk litt slakke, gikk de hen og kjøpte en leilighet i sentrum som de pusset opp for utleie. Siden har det blitt fler. Energi, penger og fridager kan heller brukes på dette enn på stadige oppussinger hjemme, for etter ti år har de ennå ikke følt noe behov for å endre eller oppgradere huset.

– Vi har bygd en carport med veranda på taket i etterkant. Og fått lagt tapet på en fondvegg ved spisebordet. Det er i grunnen alt, forteller de.

– Stilen vår er vel verken spesielt in eller ut, men den er vår. Vi synes det er fint å ha det litt annerledes enn folk flest, sier Marie. Heldigvis er de samkjørte i smaken. Da de skulle velge kjøkkeninnredning satt de med hver sin identiske katalog, og bladde hver for seg.

– Så var det sånn: «Nå har jeg funnet et, har du?

Én-to-tre, så viser vi fram». Og så hadde vi valgt den samme. Da var det jo enkelt å gå for den, selv om den ikke var moderne da og nok ikke har vært det siden heller.

Selv om familien har vært stor, holdt de seg til et lite, arbeidsefektivt kjøkken. Det er en av faktorene som bidrar til at huset ikke føles overdimensjonert selv om det nå bare bor tre her.

Tom Espen og Marie møttes i voksen alder. De føler seg utrolig heldige som har fått en bestekompis og ektefelle i ett, og legger stor vekt på å nyte livet sammen. Om ideene deres krever litt utstyr, ja så gjør de det. Som den infrarøde badstuen på soverommet.

For noen år siden ble det montert infrarød badstue på soverommet. Det som opprinnelig var planlagt som badstue, er i alle år blitt brukt som bod, og Marie og Tom Espen fant ut at en liten sak som varmes opp på ti minutter var en lur løsning.

– Det er bare 200 meter bort til Lianvannet. Å løpe dit for en dukkert og så komme opp og sette seg i badstua her etterpå, det er bare fantastisk deilig. Den blir varm på noen få minutter, så vi bruker den ofte – mye oftere enn vi ville ha brukt en ordinær badstu, sier Marie. Boksen med badstuen monterte de på soverommet i løpet av noen timer. Nå er den blitt en av mange kose-steder de har i og rundt huset sitt.

LES OGSÅ: Trine bor i turfolkets rike på Byåsen

– Uteplassene er noe av det jeg setter aller mest pris på, sier Tom Espen. Nå på høsten blir det kanskje særlig den overbygde uteplassen med gassbål på bordet som blir tatt i bruk. Bordet gir både kos og varme – to viktige ting i årstiden som ligger foran oss.

Brannmann Tom har gassbål på verandaen. På denne overbygde plassen er det fint å nyte kveldstimene også på høsten.