Vogner tungt lastet med juice, ost og youghurt rulles inn hos Hveita dagsenter i Trondheim sentrum. Hver torsdag får senteret overskuddsmat gratis fra Coop og Tine.

–Avtalen gjør at senteret på årsbasis kan dele ut omkring 6000 matposer. En del av det vi får fra Coop og Tine serverer også her. Avtalen er svært viktig for oss. Mange har nytte av den, sier Lisbeth Kleveland, regionleder i Frelsesarmeens rusomsorg region nord.

Starter utredning

Mye fullt brukbar mat kastes av leverandører, kjeder og andre i matbransjen. I Trondheim har politikere og ideelle organisasjoner tatt til orde for å opprette en matsentral som skal redusere kastingen, og fordele mer overskuddsmat til vanskeligstilte.

Nå har Gjermund Stormoen og selskapet Alemona fått i oppdrag å utrede muligheten. Utredningen skal være ferdig til oktober, og den finansieres av Trondheim kommune.

Stormoen var med på å starte matsentralen i Oslo i 2013.

–Mat som kastes bør heller fordeles til mennesker som trenger den, sier han.

LES OGSÅ: Mer mat til vanskeligstile

Mer å ta av

Overskuddsmat fra matbransjen blir også i dag omfordelt til vanskeligstilte i Trondheim. Noen ideelle organisasjoner og privatpersoner har gjort dette i flere år.

–Men i Trondheim omfordeles forholdsvis lite sammenlignet med andre byer, sier Stormoen.

Han mener for lite organisering er den viktigste årsaken til dette.

–Ikke noe tyder på at behovet i Trondheim er mindre enn i andre byer, sier Stormoen.

–Det er viktig å undertreke at alle som gjør en innsats på dette området ikke skal presses ut av en ny matsentral. Den kommer som et tillegg til de eksisterende ordningene, sier han.

LES OGSÅ: Truer med å slutte

Møte i Trondheim

Alle aktuelle idelle og «grønne» organisasjoner, privatpersoner og leverandører blir invitert til et møte i Trondheim i august der de kan komme med innspill.

–Det overordnede målet er å få på plass en modell som sikrer god kontakt mellom de som sitter med overskuddsmaten og mottakerne, sier Stormoen.

Trondheim kommune mener matleverandører, lag og organisasjoner må være ansvarlig for etablering og drift av en matsentral.

–Kommunens rolle er å bistå med en utredning for å avklare om det er ønskelig eller mulig å etablere en matsentral. Om kommunen skal ha en fremtidig rolle, må avklares etter at utredningen er ferdig, sier rådgiver Gunn Sølvi Nyeggen i rådmannens fagstab.

Matsentralen i Oslo tar mot overskuddsmat fra grossister, kjeder og andre leverandører, og gir maten videre til ideelle organisasjoner. Disse fordeler maten videre til vanskeligstilte. I fjor fikk sentralen inn 607 tonn mat. Det meste ville ellers ha blitt kastet.

LES OGSÅ: Fattigdom kan vi ikke forby