Det sier skatteeksperter Adresseavisen har snakket med. Nå risikerer Reitan elleve år i fengsel etter at spansk påtalemyndighet har tatt ut tiltale mot ham.

Ifølge statsadvokaten i Marbella betalte Reitan 3,5 millioner euro for hovedhuset han kjøpte i 2003/2004. I tillegg betalte han 5,5 millioner euro for møbler, antikviteter og kunstgjenstander. Statsadvokaten mener det i realiteten var del av kjøpesummen for eiendommen.

Les også: Vil ha Reitan i fengsel for skattejuks

Velkjent metode

Framgangsmåten kan ha spart Reitan for store summer, fordi det kun er selve eiendommen som er skattepliktig.

– Det har skjedd i mange tilfeller at eiendomshandler har vært arrangert på samme måte. Noen tilfeller har vært absurde. Det er betalt en lav sum for eiendommen, og en svært høy sum for hageutstyr, møbler og annet. Denne framgangsmåten er ofte drevet av et ønske om å unndra skatt, sier John Christensen, leder for Tax Justice Network i Storbritannia.

Christensen presiserer at han ikke kjenner tiltalen mot Reitan, men sier på generelt grunnlag at enhver eiendomskjøper har ansvar for å påse at alt foregår på lovlig vis, også når handelen foregår via en mellommann. Reitan brukte den spanske advokaten Domingo Cuadra Morales da Marbella-eiendommene ble kjøpt.

– Det som burde skje i alle tilfeller, er at man bruker en uavhengig ekspert til å anslå verdien på alt som inngår i transaksjonen. Dersom en mellommann ikke foreslår å gjennomføre en slik verdivurdering, må man anta at han deler opp kjøpesummen for å unndra skatt, sier Christensen.

Reitangruppens pressekontakt Berit Hvalryg sier Reitan vil gjør det han kan for å bringe fakta på bordet.

– Når spanske påtalemyndigheter mener at Reitan kan ha gjort noe galt, da bruker vi alle ressurser vi har på å samarbeide med dem og finne ut av påstandene. Skulle noe mot formodning være ukorrekt, eller gjort feil, vil Reitan rydde opp i det, sier hun.

– Kjøpet ble gjennomført etter hva daværende advokat rådet Reitan til. Reitan har fortalt spanske myndigheter om hvordan dette skjedde. Når spanske myndigheter får all informasjon, vil de se at Reitan ikke har begått straffbare handlinger, framholder Hvalryg.

Verdivurdert

Ifølge Dagbladet skal etterforskerne ha kommet over et dokument der et antikvariat i Marbella anslo at innboet i hovedhuset var verdt 229482 euro, mindre enn en tjuendedel av det Reitan betalte.

BI-professor Petter Gottschalk mener Reitan risikerer straff også i Norge dersom han skulle bli dømt for skatteunndragelse i Spania. Om framgangsmåten ble valgt etter råd fra advokat, er ingen unnskyldning, ifølge Gottschalk.

– Å være spansk advokat er ikke et kvalitetsstempel, dessverre. Dette er opplagt en sak der norsk og dansk politi gjerne bistår, blant annet fordi det er skatteparadiser involvert, sier han.

Odd Reitan kjøpte eiendommene i Marbella gjennom det danske selskapet Risnes.

– Anklageskriftet synes å tyde på en misforståelse hos anklageren når det gjelder skatteavtalen mellom Norge og Spania, og hvor mye formuesskatt Reitan betaler til Norge hvert år. Etter skatteavtalen skal all formue som ligger i spanske aksjeselskaper med norske eiere, skattlegges i Norge, sier Reitans skatterådgiver Ulf Werner Andersen i Arntzen de Besche, og viser til artikkel 22 i skatteavtalen.

– At Risnes er et dansk selskap endrer ikke beskatningssituasjonen. All formue i begge selskapene medtas for alle år til beskatning for Reitan i Norge, framholder han.

Foto: Adresseavisen