I 2009 ble oppdalingen dømt til tvungent psykisk helsevern av hensyn til samfunnsvernet etter det brutale drapet på Heimdal.

I 2013 ble reaksjonen prøvd på nytt. I motsetning til 33-åringen selv, mente retten at det fortsatt var en nærliggende fare for at han ville begå nye alvorlige voldshandlinger. Nå ønsker oppdalingen nok en gang at dommen på tvungen behandling skal opphøre. Begjæringen hans skal behandles i Sør-Trøndelag tingrett 20. og 21. oktober.

- Han mener det ikke foreligger noen gjentagelsesfare og dermed også at strafferettslig frihetsberøvelse ikke er nødvendig, opplyser 33-åringens forsvarer, John Christian Elden til Adresseavisen i en tekstmelding.

Påtalemyndigheten uenig

Blir en person dømt til tvungent psykisk helsevern, er dommen gyldig i tre år. Ved utgått dom må påtalemyndigheten bevise i retten at den dømte fortsatt er psykotisk eller farlig, hvis de mener at reaksjonen skal opprettholdes. Samtidig kan den dømte begjære opphør av dommen hvert år etter siste rettskraftige avgjørelse. Det er denne muligheten 33-åringen nå benytter seg av.

- Det som skal prøves i retten er vurderingen om det er en nærliggende eller kvalifisert fare for ny alvorlig kriminalitet. Påtalemyndigheten motsetter seg at det er grunnlag for opphør av dommen, sier statsadvokat Per Morten Schjetne.

Kom med erkjennelse

Med 13 skudd ble familiefaren Mahmed Jamal Shirwac fra Somalia brutalt drept i sin egen bil i Ringvålveien natt til lørdag 23. august 2008.

I ting- og lagmannsretten nektet 33-åringen straffskyld for drapet, og hevdet at han ikke husket noe. Da spørsmålet om tvungent psykisk helsevern ble vurdert på nytt av tingretten i 2013 endret dette seg. Overfor dommerne leste mannen opp en fire siders lang tilståelse som i detalj beskrev hvordan den skjebnesvangre pirattaxituren endte med drap. 33-åringen avviste at det var snakk om en henrettelse av 46-årige Shirwac, men at det var en reaksjon på at han følte seg truet.

- Jeg ville betale 200 kroner for turen, men han krevde 600, sa oppdalingen.

33-åringen skal da ha reagert med å trekke frem automatpistolen. Det første skuddet var et uhell, forklarte han.

- Jeg var på vei ut av bilen, og trodde etterpå at jeg ble beskutt. Jeg bestemte meg for å rømme, og løsnet samtidig flere skudd, sa 33-åringen

- Medisinen fungerer

Også da han vitnet i lagmannsretten i 2009 leste mannen opp et notat til dommerne, hvor det fremkom at han hadde gått rundt med en pistol på seg siden han fikk løyvet. Han bekreftet deretter at han på to år aldri forlot blokka si i Trondheim uten å ha med seg en skarpladd pistol med plass til 15 skudd i magasinet. Årsaken var hans frykt for muslimer. Han opplyste imidlertid samtidig at han ikke lenger hadde noe imot muslimer.

Da 33-åringen sist forklarte seg i retten, mente han at vrangforestillinger kan ha ført til at han følte seg under angrep drapsnatten i 2008. De samme tankene var også årsaken til at han hadde gått rundt med et ladd våpen over lengre tid, forklarte han.

- Jeg har ikke disse vrangforestillingene i dag. Medisinen min fungerer, mener jeg. Etter denne kvelden har jeg også fått en aversjon mot våpen, sa oppdalingen.

I juli 2010 rømte 33-åringen fra Regional sikkerhetsavdeling Brøset da han sammen med pleiere hadde frigang i området. Mannen var på frifot i ti timer før han ble pågrepet i Oppdal.

Mannen har de siste årene vært behandlet på Brøset, men er nå flyttet til Østmarka.

Videoovervåkning: Dette overvåkningsbildet fra Statoil-stasjonen på Heimdal viser bilen til Mahmed Jamal Shirwac, minutter før han ble drept i 2008. I baksetet satt «en person med et utseende, sett bakfra, som er forenlig med tiltaltes», skrev Trondheim tingrett i dommen mot 33-åringen. Foto: Overvåkningsbilde, politiet
Beslaglagt: Her er pistolen påtalemyndigheten mente var drapsvåpenet som ble brukt i Ringvålveien, en Heckler & Koch. Våpenet ble beslaglagt i den dømte 33-åringens barndomshjem i Oppdal i forbindelse med pågripelsen av mannen i september 2008. Foto: Pål E. Solberg