Høsten 2013, etter ett års etterforskning, fikk politiet det som medaktor Per Martin Utkilen refererte til som «et stort gjennombrudd» da han holdt sitt innledningsforedraget mandag.

Hjemme hos en 44-åring fant politiet åstedet for dopingproduksjon nærmest i industriell skala.

SE TIDSLINJE: Dette er operasjon Gilde

Doping i bøtter og spann

I avhør la 44-åringen kortene på bordet, og forklarte seg om sin egen rolle, ifølge hans advokat Jon Reidar Aae. Mannen kan komme til å forklare seg i løpet av tirsdag.

44-åringen erkjente å ha laget doping i bøtter og spann mellom 2003 og 2012, for det han betegnet som flere oppdragsgivere. 44-åringen skal ha skjult seg bak dekknavnet «trykkern» på nettet.

- Han har hatt pillepressen hos seg og har stått for den fysiske produksjonen, sier statsadvokat Unni Sandøy i retten tirsdag morgen.

Kommuniserte med «onkelskrue»

I 44-åringens garasje fant politiet en rekke e-postadresser som mannen skal ha kommunisert med. Han skal ha svart på henvendelser fra en rekke dekknavn, blant disse mener politiet at «onkelskrue», «anabolic» og «rotta.»

I tillegg hadde 44-åringen ført logg over dopingproduksjonen. Disse notatene er nå blant de viktigste bevisene i Operasjon Gilde. «Trykkeren» har ført opp cirka når han har vært i garasjen og produsert doping, og han har hatt et separat loggsystem for å dokumentere doping som var ferdigpakket for salg.

Notatarkene, som du ser øverst i saken, er bygd opp ved at 44-åringen har skrevet ned navn på dopingmiddel, og i hvilken måned og år han har produsert det. Da tiltalene mot de syv antatte hovedpersonene ble offentlig kjent 1. oktober 2013, viste de over tretti sider svært detaljerte angivelser av mengde og type dopingmiddel påtalemyndigheten mener mennene står bak produksjonen av.

- Alle tallene stammer fra produksjons- og pakkeloggen, sier statsadvokat Sandøy i retten tirsdag.

To nekter skyld

Påtalemyndigheten mener at en 39-åring var den første sjefen til «trykkern» før en 27- og en 28-åring tok over driften av det som er den største dopingfabrikken som er avslørt i Norge noen gang.

Mandag erkjente 44-åringen som ventet straffskyld mens 39 og 27-åringen nektet. Sistemann (28) erkjente delvis straffeansvar for enkelte av tiltalepostene om produksjon, oppbevaring og salg av doping.

Alle fire avviser at de har vært en del av et kriminelt nettverk. De er alle tiltalte etter den såkalte «mafiaparagrafen.» Straffelovens 60a dobler strafferammen i saken, slik at de fire risikerer 11 år i fengsel dersom de blir dømt etter alle tiltalepostene.

Ble ledet til trykkeren

Da politiet slo til mot miljøet de mener utgjør et dopingnettverk 15. februar 2012, så visste ikke etterforskerne om «trykkern.»

Det var gjennom telefonavlytting i slutten av mars at de første ledetrådene kom. Senere på våren og sommeren bekreftet spaning at en annen av de syv tiltalte (27) befant seg i området rundt 44-åringens hjem i Trondheim. Dette førte til at politiet iverksatte skjult etterforskning mot «trykkern.»

I november 2012 gikk etterforskerne til aksjon mot huset og fant pillefabrikken i garasjen. Pillepressa var fjernet, og ble senere funnet skjult i krypkjelleren under boligen til en 34-åring som også er blant de hovedtiltalte.

Mandag 6. januar begynte rettssaken mot syv trøndere som er de hovedtiltalte etter Operasjon Gilde-etteforskningen. Foto: Jens Petter Søraa