I et «Ordet fritt»-innlegg i Adresseavisen spør Ragna Dahlen om hva slags verdigrunnlag Plantasjen har som selger lupiner.

Lupiner er en blomsterart som er kategorisert med høy risiko i svartelista til Artsdatabanken. Den sprer seg raskt, utgjør en stor fare for naturmangfoldet i Norge.

- Det er helt bak mål at en så stor aktør selger planter som er svartelistet. De har et ansvar for å hindre at denne ikke sprer seg, sier hun.

- Overtar hagen

Dahlen snakket med en ansatt og skal ha fått til svar at de solgte dem fordi de er så fine.

- Jeg synes også de er fine, men de overtar hagen fullstendig. Det er som å sette ut fisk som ikke tilhører det elvevassdraget, sier hun.

Gartner Susanne Lie ved Plantasjen Moum i Trondheim forteller at de fikk inn noen lupinplanter i vår. De hadde sneket seg med ei blandingsvogn med forskjellige planter.

- Vi er klar over de er svartelistet og ønsker ikke å ta dem inn i butikken igjen. Vi har fjernet de få lupinplantene som var igjen og de blir destruert, sier hun.

LES MER Vakker, men svartelistet

Sier nei til flere planter

Hun forteller at hagesenteret har tatt et bevisst valg med tanke på en del svartelistede arter.

- Vi har valgt å ikke ta inn skogskjegg eller rosa rugosa også. Vi ønsker å respektere at det finnes svartelistede planter som man ikke bør selge. Innimellom kommer det kunder som spør etter disse plantene, og som gjerne kunne tenkt seg å ha dem, sier hun.

Når det gjelder kommentaren om at lupiner er fine, så sier Lie at det ble en misforståelse.

- Jeg mente at det finnes enkelte svartelistede planter som er fine, og som jeg personlig kunne tenke meg å ha i hagen. Men vi har tatt et valg om å ikke selge lupiner fremover, sier hun.

Hagesenter selger svartelistede planter

Magasinet Natur og Miljø som utgis av Norges Naturvernforbund gjennomførte nylig en undersøkelse blant hagesenter hvor de fant ut at 32 av de 71 aller verste plantene på Artsdatabankens svarteliste selges på disse sentrene.

- Det kan tyde på at hagesentrene ikke har tatt informasjonen i svartelista innover seg. Når det er sagt så har bransjen tatt noen grep. De har laget en bransjestandard som sier at man bør være forsiktig med å omsette planter som kan medføre risiko for miljøskade, forklarer prosjektleder Esten Ødegaard ved Miljødirektoratet.

Det finnes ikke noe forbud mot å selge lupiner og andre svartelistede planter, men Stortinget vedtok en lovendring 12. juni og den gir hjemmel for å forby utsetting og omsetning av slike arter.

Kan skade naturmangfoldet

- Det jobbes med å lage en forskrift og lupiner er høyaktuell å forby, sier han.

Ifølge Artsdatabanken finnes det minst 500 millioner lupiner i hager, langs veier og i parker.

- Den utgjør en stor økologisk risiko og kan medføre stor skade på naturmangfoldet, forklarer Ødegaard.

- Sprer seg raskt

Prosjektleder Lisbeth Gederaas i Artsdatabanken opplyser at de gjør økologiske risikovurderinger basert på et grundig kunnskapsgrunnlag.

- Det er ingen tvil om at hagelupin har spredd seg veldig de siste årene. Vi ser at den fortrenger arter som vanligvis hører hjemme på disse stedene. Selv om det er lovlig å selge svartelistede planter, så må den som kjøper gjøre dette på eget ansvar. Man må forholde seg til den risikoen som arten utgjør med tanke på naturmangfoldsloven, sier hun.

Hun opplyser videre at hagelupin har spredd seg til alle landets fylker, og det hersker ingen tvil om at den har fått god hjelp fra menneskelig aktivitet.

- Den har blitt spredd både som følge av hagesyssel og såing av vegvesenet. Men de har vært flinke til å rydde opp i problematikken, sier hun.

Statens vegvesen sådde nemlig lupiner langs veikanter i flere år, før den ble svartelistet. Nå bruker de store ressurser på å få den fjernet fra veinettet i Norge.

Dominerende lupin: Paul Harld Pedersen og Monica Ness konstatere at lokaliten ved Gudå er typisk. Plantene kan ha spredd seg både langs veien, jernbanen og elva. Foto: Leif Arne Holme
Lupiner ble sådd langs veiene i Norge av Statens vegvesen. Nå er de bannlyst. Foto: Leif Knutseth, adresseavisen