Viruset er hittil påvist hos 29 personer. De fleste har tilknytning til NTNU og HiST (Høgskolen i Sør-Trøndelag).

- Vi tror kilden til utbruddet kan være en person som ikke er vaksinert og som ble smittet før vedkommende kom til Norge, sier smittevernoverlege Eli Sagvik i Trondheim kommune.

Ifølge den siste oppdateringen fra smittevernkontoret er 34 personer mistenkt smittet, mens viruset altså er påvist hos 29 av disse. Sagvik tror ikke utbruddet har nådd toppen foreløpig.

- Det kan ta opp til tre uker fra man smittes til sykdommen bryter ut, vanligvis 18 dager. De fleste av dem som er blitt syke har oppholdt seg i et miljø der smitte kan spre seg lett. Kusma smitter via dråpesmitte eller ved direkte kontaktet med spytt fra en smittet person. Studentmiljøet er tett, mange er samlet på et lite område og det er mye sosiale aktiviteter. UKA er et eksempel på arangement der smitte lett kan spres. Blant annet bør man ikke drikke av samme flaske og glass. Noen bor også i fellesskap med andre der smitte lett kan overføres, sier Sagvik.

Uvanlig høyt antall

Siden den forrige meldingen fra smittevernkontoret 8. oktober, har ti nye personer fått påvist sykdommen. Kommunen varslet om et utbrudd 29. september.

- Det er svært uvanlig med så mange tilfeller av kusma i Trondheim. Jeg har vært smittevernoverlege i 17 år, og har aldri sett så mange tilfeller samtidig i kommunen. På landsbasis har det vanlige vært bare et titalls tilfeller i året, sier Sagvik.

Vaksinasjons- og smittevernkontoret har satt i verk flere tiltak for å hindre smittespredning.

- Vi har bedt alle nærkontakter til de som er blitt syke om å ta kontakt med oss slik at de som ikke har hatt kusma tidligere kan få påfyll av vaksine. De som er blitt syke anbefales å holde seg i ro noen dager fremover, og isolere seg slik at de ikke sprer smitte til andre. Vi har også orientert NTNU og HiST slik at de kan spre informasjon videre til studentene, sier Sagvik.

Det er flere utenlandske studenter blant dem som er blitt syke, men det er uklart hvor mange av disse som var vaksinert før de kom til Norge.

- Deres vaksinasjonsstatus er usikker, men vi vet at noen av dem som er blitt syke er vaksinert. Utbruddet viser at det er viktig å være oppmerksom på studenter og andre grupper som kommer fra utlandet, og som ikke er vaksinert mot kusma. Alle de norske som er blitt syke, er vaksinert, sier Sagvik.

Ikke full beskyttelse

MMR-vaksinen beskytter mot røde hunder, meslinger og kusma.

- Den komponenten som beskytter mot kusma gir en noe dårligere beskyttelse enn de andre komponentene. I sjelden tilfeller kan en person få kusma på tross av at vedkommende har fått MMR-vaksine. Den gir omkring 90 prosent beskyttelse mot sykdommen. Kusma var en vanlig barnesykdom i Norge inntil denne vaksinen kom inn i det nasjonale vaksinasjonsprogrammet i 1983, sier Sagvik.

Det er ikke påvist nye komplikasjoner hos dem som er blitt syke i Trondheim. Tre personer ble innlagt på St. Olavs Hospital, men alle er nå utskrevet.

- Kusma kan gi komplikasjoner, som for eksempel testikkelbetennelse. Komplikasjonene er som regel ikke alvorlige, og gir sjelden varige skader. Det er betennelse i spyttkjertlene som gir den karakteristiske hevelsen. I noen få tilfeller kan sykdommen imidlertid føre til redusert fertilitet hos voksne menn, og i verste fall sterilitet. I sjeldne tilfeller kan kusma gi svekket hørsel, sier Sagvik.

Smittevernkontoret driver smitteoppsporingen i samarbeid med avdeling for medisinsk mikrobiologi ved St. Olavs Hospital og Folkehelseinstituttet. Aftenposten meldte før helgen at en jusstudent ved Universitetet i Oslo fikk kusma etter et besøk i Trondheim. Studentene ved juridisk fakultet har derfor fått tilbud om vaksine.