Nå skal den gamle sprintkongen gjøre Dyrhaug, Didrik Tønseth og Chris Jespersen til løpere som kan regnes med også i tøffe spurtoppgjør.

Tor-Arne Hetland ble hentet inn som landslagstrener etter vinterens sesong. Han skal ha tilhold i Trondheim og spesielt følge opp de tre løperne som er bosatt i byen: Dyrhaug, Tønseth og Jespersen.

Skal trene på spurt

Allerede da han ble ansatt i april pratet landslagssjef Vidar Løfshus om at Hetland etter hvert skal overta Trond Nystads rolle som sjef på allroundlaget. Men først handler det om å løfte løperne på dagens lag til et nytt nivå. Alle de tre trondheimsbeboerne har en del å gå på når det gjelder avslutninger.

LES KOMMENTAR: Elsker vi nasjonalidretten vår i hjel?

– Det handler om å være taktisk og å ha nok fart. Det kommer vi til å jobbe mye med de neste årene, sier Hetland.

Han ble tidenes første verdensmester i langrennssprint i 2001. Året etter ble han den første som vant OL-gull på samme øvelse. Han var i en årrekke blant verdens beste sprintere.

Adresseavisen møtte Hetland på toppidrettssenteret i Granåsen mandag, hvor han ledet sesongens første test for de trønderske landslagsløperne. Ved siden av Hetland, ved den gedigne tredemølla hos Olympiatoppen, sto forsker Øyvind Sandbakk og testlab-leder Knut Skovereng.

Holdt i nesten fem minutter

Først presset Niklas Dyrhaug kroppen makismalt i bratt motbakke, før han deretter gikk i relativt flatt terreng. Farten økte for hvert halvminutt. Han holdt ut i fire minutter og 45 sekunder. Pulsen lå på 176, som er helt opp mot skiløpererens maksimale nivå.

– Dette er det verste du kan gjøre, var hans umiddelbare kommentar etterpå.

Da Dyrhaug var ferdig, kom Tønseth inn og skulle gjøre det samme.

– Vi ønsker å kunne gjennomføre fire slike tester i løpet av året, hvor vi håper å se endringer på resultatet, sier Hetland.

Niklas Dyrhaug, som lenge var i tvil om det var riktig å gå tilbake på landslaget, er glad for å ha en trener som er bosatt i Trondheim.

Hytte i Sveits

– Førsteinntrykket er veldig bra. Tor-Arne kan utfordre oss på noe av det vi har å gå på. Han var banebrytende i sprint, og avslutninger blir stadig viktigere i langrenn, sier han.

Sammen med kona Guri, som leder prosjektet med å få VM til Trondheim, har Hetland kjøpt hus på Sverresborg. Leiligheten i Davos, hvor de har bodd de siste årene, skal de beholde. Planen er å bruke den som hytte i tiden fremover.

Som utøver var han villig til å snu på hver eneste stein for å bli bedre. Pirking på de små detaljene er noe de norske landslagsløperne skal bli godt vant med nå som Hetland er i trenerapparatet.