- Verktøyet gjør at pasienten i større grad kan eie sin egen sykdomshistorie og være mer delaktig i å bestemme hvordan helsetilbudet skal være. Dette vil gi helt nye muligheter for pasientmedvirkning, sier kreftforsker Stein Kaasa. Foto: Marit Vold

Det er ikke alltid så lett å beskrive hvor vondt man har. Det som er veldig smertefullt for én person, trenger ikke å være like smertefullt for en annen.

Mer enn 70 prosent av alle kreftpasienter opplever smerter. Mange har så store smerter at det reduserer livskvaliteten.

Derfor utvikles det nå et elektronisk smertemålesystem som skal hjelpe pasienter å registrere smerte, både når det gjelder hvor det gjør vondt og hvor mye det gjør vondt. Denne informasjonen kan deretter overføres elektronisk til behandlende lege som igjen kan ta smerteproblemene direkte opp med pasienten og sammen bestemme behandlingen.

- På denne måten blir det enklere å vurdere smertelindring og medisinering, sier Ellen A.A. Jaatun som er i ferd med å fullføre en doktorgrad ved NTNU på smertekart for kreftpasienter.

Hvert år får nærmere 4000 personer i Sør-Trøndelag, Nord-Trøndelag og Møre og Romsdal kreft. Her kan du lese noen av deres historier.

Smerte er den største plagen

Smertekartet er bare et element i prosjektet «Eir» i regi Det europeiske palliativ care research centre (PRC) i Trondheim, som jobber med å utvikle et elektronisk kommunikasjonsverktøy.

- Verktøyet gjør at pasienten i større grad kan eie sin egen sykdomshistorie og være mer delaktig i å bestemme hvordan helsetilbudet skal være. Dette vil gi helt nye muligheter for pasientmedvirkning, sier kreftforsker Stein Kaasa.

Pasientene kan også bruke Ipaden som en elektronisk dagbok, eller innhente informasjon om sykdommen sin som er kvalitetssikret.

- Mange søker på internett etter informasjon, men man vet jo aldri om det de finner er sludder eller fornuftig. Ved bruk av vårt verktøy kan de være sikre på at det de leser er kvalitetssikret av helsepersonell, sier Kaasa.

Føler at de blir tatt på alvor

Smertekartet har allerede blitt tatt i bruk av en gruppe kreftpasienter i Trondheim samt i en stor EU-finansiert internasjonal undersøkelse. I begge undersøkelsene forteller de fleste pasientene at de opplever det svært positivt å bruke elektronisk smerteregistrering.

- Pasientene føler seg tryggere og føler at de blir tatt mer på alvor fordi det har blitt utviklet teknologi for akkurat deres problem, sier doktorgradstudent Jaatun.

Pasientene har også tro på at registreringene vil være mer tilgjengelig for legen når den er elektronisk.

Les også: Ny rapport om rehabiliteringstilbud fra Kreftforeningen

Les også: Politikere reagerer på rapporten om rehabiliteringstilbudet. - Det blir verre før det blir bedre

Jobber med finansiering

Selv om verktøyet har vist seg å være brukervennlig og til god hjelp både for pasienter og leger, er det flere hensyn som må tas.

- Det krever en del programmering, og vi må løse noen sikkerhetsproblemer i forhold til lagring av personinformasjon. Men vi jobber med å skaffe finansiering til å fortsette arbeidet nå. Det kommer til å skje mye innen kort tid så sant vi får hjelp til å ta neste skritt i utviklingen av programvaren, sier Kaasa.

Videoer i serien «Livet med kreft»:

Magnus Hagen (27): - Uken etter Miley ble født, fikk pappa Magnus påvist kreft

Inger Anne Bolme (37) : - Jeg er så stolt av Ruben

Nina Kristin Berg Hellem (30) : - Jeg kjenner ikke igjen meg selv