1. oktober 2008 ble skjenketidene for Trondheims utesteder innskrenket fra klokken 03 til 02 i helgene. Dette var et av tiltakene som ble gjort for å få ned antall voldsepisoder i Midtbyen.

Sju år senere er debatten om skjenketid i høyeste grad levende. Flere har i løpet av helga tatt til orde i sosiale medier for å utvide skjenketiden igjen.

Adresseavisen skrev i sommer at antall voldssaker har blitt redusert med 40 prosent siden 2008. (Pluss)

90 oppdrag på ei natt

Det som utløste debatten denne gangen var den særdeles travle vakta politiet i Trondheim hadde natt til søndag. Totalt ble det loggført rundt 90 oppdrag, og politiet sendte ut over 40 Twitter-meldinger i løpet av natta.

Over 20 personer havnet i politiets arrest, som til slutt ble fylt til randen.

Den mest alvorlige episoden handlet om to menn i 20-årene som barket sammen på et utested. Det ble slått med en flaske, og fornærmede ble sendt rett på operasjonsbordet ved St. Olavs Hospital.

Remy Isdahl (29) fra Trondheim er en av dem som har debattert skjenketidsbestemmelsene.

- Man får ikke plass til to liter vann i et fingerbøll, uansett hvor fort man heller. Og det er litt det samme prinsippet med utestedene og skjenketiden. Ikke bare har det blitt mer kø etter stengetid, men folket har kortere tid å komme seg ut på. Jeg er fast bestemt på at det er mer flyt i det når folk kommer og går når de vil mellom klokken 23 og 04. De fester seg ferdig og drar hjem. Det er bare å se til utlandet, her har vi noe å lære. Og når det gjelder statistikken, så er det store mørketall. Her må politikerne få opp øynene, skriver Isdahl i en e-post til Adresseavisen.

Hva mener du? Burde skjenketiden bli utvidet, eller er det bra slik det er i dag? Svar på pollen og si din mening i kommentarfeltet.

- Må vi bygge nytt politihus?

Han jobber i oljeservicebransjen, men har tidligere jobbet på et av Trondheims utesteder. Han opplevde å få mer å gjøre etter innskrenkingen, og hevder bråk oppstår når store folkemengder blir stående på samme sted over tid.

- Nå, når utestedene «plutselig» stenger og alle skal ut samtidig, blir gjestene stående og henge utenfor utestedene i større grad enn før. Det samme gjelder matkø og kø for taxi og buss.

Les også: Trondheim sier ja til salg av alkohol på valgdagen

Han mener drosjekøene er verst da drosjene ikke klarer å ta unna alle på holdeplassene, noe som også fører til mer bruk av pirattaxi.

- Det vil alltid være bråkmakere i bybildet på nattestid, kanskje spesielt nå i desember. Det jeg reagerte mest på i artikkelen er at politiets drukkenskapsarrest ikke har kapasitet nok til alle bråkmakerne. Må vi bygge nytt politihus igjen, eller kan vi gjøre noe for å forebygge? Ergo, det er ikke tvil om at de korte skjenketidene har fått store ringvirkninger for hele byen, hevder Isdahl.

Les også: Politiet frykter ny skjenkelov (Pluss)

- Billigere øl, dyrere sprit

Natteravnene er ute hver helg og har sett hvordan utviklingen har vært etter at skjenketiden ble innskrenket i 2008. Leder for Natteravnene i Trondheim, Karl Sellgren, har en helt annen oppfatning enn Isdahl.

- Statistikken er veldig klar. Det har vært en kjempebedring med tanke på voldsepisoder. Antallet har gått dramatisk ned, sier han.

Les også: - Vi ga fire jenter vann, papir og spyposer, og skilte to gutter som sloss

Sellgren kjøper ikke argumentet om at det er bedre å holde utestedene åpne lenger for da vil folk fordele hjemreisen over flere timer.

- Før var folk på utestedene til de ble kastet ut klokken 03.30, deretter var det nachspiel i gatene til de kunne ta første morgenbuss hjem. Det var mye fyllebråk og vold, men dette forsvant helt da skjenketiden ble innskrenket. Folk har vent seg på å dra hjem tidligere, sier Sellgren.

Han mener det er viktig å gjøre utelivet mer attraktivt slik at folk kan dra på byen tidligere på kvelden.

- Det var en debatt rundt det å sette ned prisen på øl og sette opp prisen på sprit. Kanskje kan dette gjøre det mer attraktivt å drikke på utestedene, og at de velger å drikke svakere alkohol, sier Sellgren.

Følg Adresseavisen på Facebook,Instagram og Twitter.

- Mindre vold før

Det er ikke bare Isdahl som reagerer i sosiale medier. En annen debattant på Facebook viser til hvor rolig det går for seg i Danmark, der utesteder ofte holder åpent så lenge det er folk der.

«Dra til danmark å spør når et utsted stenger. Det er når folk er så slitne at de drar hjem. Altså litt etter litt, istedenfor å si at nå skal alle nattens 10.000 deltagere ut i gata samtidig. Hva ser dere for dere selv som det roligste scenarioet?»

«Var mindre vold da utestedene var åpne til 03-0400.. Folk har ikke festet seg ferdig 0200», skriver en annen.

Andre er ikke like opptatt av at skjenketiden må utvides:

«Det er vel strengt tatt ikke politikernes skyld at folk oppfører seg som idioter.... Uansett stengetid.»

«Politikerne må merke seg dette. De vet nok innerst inne hva som må til for å redusere forekomsten av slike hendelser. Men når skal de våge å handle, slik at samfunnet blir tryggere for resten av oss?»

Mange debatterer skjenketiden i Trondheim på Facebook. Si din mening du også. Foto: Skjermdump fra Facebook
Karl Sellgren, leder for Natteravnene i Midtbyen, mener innskrenking av sjenketiden har ført til mange frre voldsepisoder. Foto: Foto: IRIS ENGEN SKADAL