Grunnen til streiken er regjeringens forslag til endringer i arbeidsmiljøloven.

Busstreiken skal ha en varighet på tre timer, skriver NRK.no.

Protest mot arbeidsministeren

Det er fagforeningen Buss- og Sporveisarbeidernes Forening som har varslet streiken. Rundt 70 prosent av bussjåførene i Trondheim er organisert gjennom dette fagforbundet.

Leder for Buss- og Sporveisarbeidernes Forening, Ole Roger Berg, forklarer overfor adressa.no at grunnen til streike er at de er sterkt uenige i endringene arbeids- og sosialminister Robert Eriksson har foreslått i arbeidsmiljøloven.

- Våre medlemmer frykter at endringene som er foreslåt åpner for mer pålagt overtid, flere midlertidige ansatte og flere lange vakter. Den åpner også for at man kan leie inn vikarer som har lavere lønn enn dem som er fast ansatt i bedriften. Alt dette medfører at man tar ansvar bort fra de tillitsvalgte, og over til arbeidsgiver, som kan diktere i større grad enn i dag, sier Berg til adressa.no.

Unngår rushtiden

Streiken er varslet fra klokken 9-12 tirsdag 23. september.

- Da er vi ferdige med det verste rushet, slik at vi skåner publikum litt, kommenterer Berg.

I tillegg til at alle medlemmene av bussjåførene i Buss- og Sporveisarbeidernes forening vil delta i streiken, vil også andre fagforbund bli bedt om å delta.

- Streiken ble vedtatt ganske så enstemmig på vårt medlemsmøte mandag kveld, og vi vil også be om at andre fagforbund slutter seg til streiken i solidaritet. Dette er en oppfordring som har kommet til oss fra LO sentralt, så vi regner med at flere slutter seg til, sier Berg.

- Hvordan blir det i andre kommuner enn Trondheim?

- Det er vi litt usikre på, det kommer an på om vi får tilslutning fra flere forbund, sier Berg.

- Skal informere kundene

AtB har ennå ikke fått beskjed fra busselskapene som kjører bussrutene i Trondheim og andre steder i Sør-Trøndelag om streiken, men kjenner til at den er varslet via Spekter.

- Vi vet ikke hvordan dette vil påvirke oss eller våre kunder ennå. Men får vi beskjed fra våre operatører om at det blir streik, vil vi gå ut med varsel til kundene våre om hvordan det vil påvirke dem, sier kommunikasjons- og markedssjef Grethe Opsal i AtB.

- Vil det bli igangsatt noen kompenserende tiltak fra AtBs side?

- Nei, det har vi ikke anledning til å gjøre i en slik situasjon. Det er de ulike bussoperatørene som har arbeidsgiveransvaret for bussjåførene, vi er kun et administrasjonsselskap. Vår oppgave er å opplyse kundene om hvordan dette vil påvirke dem, sier Opsal.

- Dette er bare første runde

Berg forteller at kampen mot endringene som er foreslått i arbeidmiljøloven er viktig for fagforbundet, og varsler flere markeringer mot arbeids- og sosialminister Robert Erikssons (Frp) endringsforslag.

- Dette er nok bare første runde, vi vil fortsette å markere vår motstand mot det som er foreslått. Slik det er i dag, kan arbeidsgiverne forhandle med tillitsvalgte og komme til enighet om vakter som går over ni timer. Det gjøres hele tiden. Men samtidig har tillitsvalgte rett til å sette ned foten, hvis man ser at dette går ut over arbeidernes helse. Det er en rett vi ikke ønsker å gi fra oss, forklarer Berg.