Viltpatruljen i Trondheim advarer bilister mot å kjøre i høy hastighet i typisk elgterreng de neste ukene.

- Nå er det i ferd med å bli mørkere på kveldene, og da blir det ikke så enkelt å se elgene, fastslår Harald Ekli, ansvarlig for viltpåkjørsel i Viltpatruljen i Trondheim kommune.

Se video av to elgkalver som løp over fylkesvei 921 i Klæbu i forrige uke.

Kommer gjerne flere dyr

Han ramser opp Klettbakkene, Byneset, Skjøla og Torgårdsletta som typiske steder hvor det blir meldt ifra om elgpåkjørsler.

- Kommer du til typisk elgterreng, må du bruke litt sidesyn og være obs på at det fort kan komme noe ut av skogen. Man bør også være klar over at det gjerne kommer flere enn det ene dyret, forteller Ekli.

Det er svært stor sannsynlighet dersom du ser en elg eller et rådyr passere veien, så kommer det ett eller to dyr til.

- Elgkyr kommer ofte med tvillinger, og de løper etter moren sin uten å tenke på trafikken. De stopper ikke opp for noe, sier Ekli.

600 kilo mot frontruta

Konsekvensen av en elgpåkjørsel kan være svært alvorlig. I verste fall kan det ende fatalt.

- Det har vært dødsulykker dessverre. Det er også folk som har blitt alvorlig skadd i slike sammenstøt. Elgen har lett for å komme opp i frontruta og da snakker vi mellom 400 og 600 kilo som møter glass i 80 kilometer i timen. Det blir fort et kraftig sammenstøt, forteller han.

Det er vanskelig å unngå et eventuelt sammenstøt dersom man er for sent ute med å bremse, men Ekli sier at han trolig ville ha kastet seg ned mot setet dersom han hadde kollidert med elg.

- Jeg ville prøvd å berget hodet, men det er vanskelig når det kommer så brått på, sier han.

Brunsttid

Enkelte strekninger har ikke lys og vegetasjonen er tett. Ekli mener at det smarteste man kan gjøre er å senke farten.

- Nå er det også brunsttid, og da blir det gjerne litt ekstra vandring. Dessuten trekker de ned mot den fine maten på jordene.

Dersom uhellet er ute og du kjører på et dyr, er det svært viktig at man melder ifra om dette til politiet.

- Det er man pliktig til å gjøre. Dyrene kan lide unødvendig. Det er dessverre alltid noen som slurver med sånt, sier han.