- Ettersom det fortsatt er frivillig med boligsalgsrapport, er det mange meglere og boligselgere som velger de rimeligste rapportene, sier daglig leder Sigurd Sivertsen i Takst-forum Trøndelag, Norges største takseringsbedrift.

Fredag fortalte Adresseavisen om familien Mandal/Reppe som to år etter å ha flyttet inn i en enebolig på Lundåsen i Trondheim oppdaget at huset delvis manglet drenering og hadde enorme fuktskader i sokkeletasjen.

Det viste seg at husets grunnmur var konstruert feil da boligen ble oppført i 1988. Men ingenting tyder på at selgerne visste om det og takstmannen fant heller ingen tegn til fuktskader da huset skulle selges i 2012.

Les også om pensjonistparet fra Trondheim som tapte nesten en halv million kroner på bolighandelen.

Sjekk inni veggen

Sivertsen føler seg rimelig sikker på at slike skjulte skader ville blitt oppdaget med den nye boligsalgsrapporteringen, også kalt tilstandsrapport for boligsalg, han og flere med ham har forsøkt å få innført som standard.

For i motsetning til overflatekontroll med dagens boligsalgsrapporter, krever den nye rapporten at det sjekkes også inni våtromsvegger, ikke bare på overflaten.

- Blant annet krever den nye rapporten at det borres hull inn til badevegg, fra motsatt side, slik at man kan kontrollere og måle eventuell fukt inni veggen. I tillegg kontrolleres skjevhet i gulv, takhøyde, rømningsforhold, det elektriske anlegget og mye mer som ikke har vært vanlig å sjekke. Dermed kan både selger og kjøper føle seg mye sikrere på å ikke ende opp med overraskelser. Konfliktnivået ved boligsalg vil helt klart reduseres om en slik rapport foreligger, sier Sivertsen.

Les også: Nå skal takstmannen bore hull i veggene

Mislykket innføring

En rekke fag- og interesseorganisasjoner har vært med i arbeidet med utformingen av den nye boligsalgsrapporten, blant annet Nitotakst, Norges Takseringsforbund, Eiendom Norge og Forbrukerrådet.

Fra nyttår 2016 erstattet Takst-forum Trøndelag de gamle boligsalgsrapportene med den nye standarden, som har fått navnet NS3600. Men fordi det ikke er noen forskrift eller lovregler som pålegger selgere, meglere og takstmenn slik kontroll, har den nye Boligsalgsrapporten blitt vanskelig å innføre.

- Vi fjernet den gamle rapporten. Men da det viste seg at mange takstmenn gjorde så mange egne tilpasninger at vi fikk altfor mange avarter som lignet mer på den gamle rapporten. Derfor så vi oss nødt til å krype til korset og gjeninnføre den gamle rapporten som et alternativ til den nye, sier Sivertsen som selv satt i arbeidsgruppen som utarbeidet den nye rapporten.

Kan gi billigere forsikring

Det er altså opp til boligselgeren hva slags vurderingsjobb takstmannen skal gjøre. Og praksis varierer veldig fra region til region.

- Mens det i for eksempel Oslo og Bergen har vært mer vanlig bare med verditakst, har meglerstanden i Midt-Norge benyttet seg av tilstandsrapporter ved salg siden avhendigslova trådte i kraft i 1994. Nå benytter om lag 25 prosent av selgere/meglere seg av den nye NS3600-rapporten. Det gir en stor sikkerhet og kan også gi avslag i pris på eierskifteforsikring, sier Sivertsen.