– Det er skuffende og sjokkerende. Spesielt siden begrunnelsen er at de er for fattige.

Det sier Hill-Aina Steffenach, daglig leder i Transform - Trondheim Internasjonale Festival.

Lions of Africa skulle være en av årets hovedtrekkplaster på verdensmusikkfestivalen. Kompaniet er invitert spesielt for å bygge opp en produksjon sammen med Den Kulturelle Skolesekken i Trondheim kommune, og etter jul en skolekonsertturné i regi av i Sør-Trøndelag Fylkeskommune.

Men i slutten av september fikk alle de 17 artistene avslag på sine visumsøknader. I begrunnelsen fra den norske ambassaden i Accra, Ghana heter det at artisten(-e) er relativt ung, gift og har barn, men ikke kan vise til fast inntekt eller at de eier hus eller eiendom i hjemlandet.

Ettersom artistene kommer fra et land med økonomiske og sosiale utfordringer, er det en fare for at artistene vil kunne hoppe av og søke norsk asyl, kommer det frem av brevet.

– Det er forståelig at ambassaden tar disse forhåndsreglene når prosjektene er små og gruppene ikke er profesjonelle. Men Lions of Africa er offisielle kulturambassadører for Senegal og har turnert i Europa flere ganger tidligere. De er invitert hit med stat og kommune i Norge som oppdragsgivere, sier Steffenach.

Les også: Hva med klezmer, flamenco eller folkemusikk?

Les også: Sigøynervenner av Johnny Depp på Byscenen

400 000 i kontrakter

Gruppa har også tidligere opptrådt i Norge, på Førdefestivalen i 2009, med dronning Sonja som publikummer. De har spilt for dronning Margrethe i Danmark, og har turnert i Sverige og deltatt på ulike festivaler rundt om i Europa. I hjemlandet har de spilt for tidligere president George Bush, kongen av Marokko, president Yahya Jammeh av Gambia og avdøde Nelson Mandela, i regi av Senegals myndigheter.

– Gruppa vet at dette er en gyllen sjanse til å tjene penger. I hjemlandet deres er mulighetene begrensede, sier Steffenach.

I Trondheim skulle Lions of Africa blant annet gi alle femteklassingene i kommunen muligheten til å oppleve vestafrikansk musikk og dans på Kultursenteret Isak. Til sammen er gruppa blitt tilbudt kontrakter på 400 000 kroner, med muligheter for å få komme tilbake i årene fremover.

– Det er et stort prosjekt som kommer til å berøre mange unger. Her er det snakk om noen som kan komme til Norge for å tjene penger, men så får de likevel avslag, sier Steffenach.

Hun sier de har gode sikkerhetstiltak rundt hjemreisen til kompaniet. Blant annet blir lønna satt inn på en bankkonto i Senegal og først utbetalt når de kommer hjem.

Les også: Leker seg med salsa

Hastesendt til UDI

– Hvis ikke ambassaden snur veldig fort, må vi få tak i noen andre. Vi får til produksjonen, det er mer urettferdigheten som opprører oss.

I avslaget fra ambassaden står det at Transform har vært referanse for andre som ikke har oppfylt visumreglene.

– I vår hadde vi besøk av en gruppe fra Elfenbenskysten. Jeg vet med sikkerhet at alle reiste hjem, jeg leverte selv inn kopier av pass og boardingkort til ambassaden. Men det var gjort en avtale om at gruppa skulle møte opp hos ambassaden da de kom hjem. Dit ble det sendt bare én person, sier Steffenach.

Ifølge enhetsleder Steinar Munch Rotevatn i Utenriksdepartementet har det ikke vært noen vesentlige endringer eller innstramminger i visumregelverket de seneste årene.

– Vurderingene av sannsynligheten for at søkerne reiser hjem etter besøket vil variere fra tid til annen, avhengig av forholdene i søkernes hjemland. Vi ønsker alltid å legge til rette for kulturelle formål, innenfor det som er vårt handlingsrom, sier han.

I går ettermiddag etter at konsertprodusent for skolekonsertordningen, Øyvind Anda, tok kontakt med ambassaden i Accra, ble klagen sendt videre som en hastesak til Utenriksdepartementet.

– Vi har ennå et håp om at dette skal gå i orden, sier Anda.