Etter at den tiltalte 24-åringen hadde lurt til seg bankkortet til en 93 år gammel kvinne fra Trondheim dro han til denne minibanken for å ta ut penger. Foto: Politiet

Torsdag var siste dag i rettssaken mot de to mennene (21 og 24) i Sør-Trøndelag tingrett.

I juli i fjor herjet de to i Trondheim. De slo til mot fire eldre kvinner, som alle var mellom 87 til 93 år.

Også eldre kvinner i områdene i og rundt Bergen og Oslo skal ha blitt offer for mennenes ugjerninger, i tillegg til en 88 år gammel kvinne fra Nord-Aurdal. De 19 kvinnene og den ene mannen som skal ha blitt utpekt var alle i godt voksen alder da det skjedde. Den yngste var 82 år, mens den eldste var 95 år.

21-åringen møtte i retten tiltalt for 20 tilfeller av grovt bedrageri eller forsøk på det, hvor eldre kvinner eller menn var offer. 24-åringen møtte i retten tiltalt for å ha vært med på sju av disse tilfellene. 21-åringen måtte også svare for at han og noen flere skal ha stukket fra hotellregninga på 28 436 kroner hos Filefjellstuene, som ligger i Valdres.

– Beskriver et før og nå

Under rettssaken har det vært 20 vitner. Mange av dem var eldre kvinnene som ble offer for mennenes ugjerninger.

– Mange av dem har beskrevet et før og nå. At de etter dette skjedde har følt seg utrygg i eget hjem, at det har vært redd for å åpne dørene på huset. Ei forklarte at hun fryktet for eget liv etter det skjedde, sier politiadvokat Kornelia Lykke ved Sør-Trøndelag politidistrikt.

Hun la ned påstand om at 21-åringen bør fengsles i ett år og 10 måneder, mens 24-åringen bør få en straff på ti måneder. I sin prosedyre la Lykke vekt på at begge bør få en strafferabatt på to måneder fordi de har erkjent noen av forholdene.

– Jeg mener de bør få såpass lange straffer fordi de fornærmede er eldre og ressurssvake mennesker. De tiltalte har kommet i deres hjem – et sted de skal føle seg trygg, sier Lykke.

Les flere krimsaker fra adressa.no her

Fant ofre på skattelistene

Ifølge politiadvokaten har de to mennene selv forklart i retten at de plukket ut ofre ved å søke opp personer i skattelistene, for å så finne deres telefonnummer og adresse på 1881. Før de oppsøkte ofrene forsøkte de å ringe dem for å se om de var tilgjengelig.

– Mens de var i Trondheim ringte de 200 eldre mennesker, viser telefondata vi har fått tilgang til, sier politietterforsker Trine Mogstad.

Hos tre av kvinnene fra Trondheim og til syv andre av de fornærmede i saken utga mennene seg for å være fra en teppebutikk og at de ville gi kvinnene teppe i gave. Etter dette klarte de å lure til seg bankkortene til kvinnene.

– De klarte å overbevise kvinnene om at de måtte ta frem bankkortet sitt. De forklarte at de måtte bruke kortene til å lage en kvittering, slik at de kunne vise arbeidsgiveren sin at gaven hadde kommet frem dit den skulle, sier Lykke.

Videre skal de to mennene ha fått de eldre kvinnene til å trykke koden sin i en falsk bankterminal, slik at mennene fikk koden til kvinnene.

– De dro så fra stedene med bankkortene til de fornærmede. De sa at de ville være tilbake om ti minutt. I løpet av den tiden tok de noen raske uttak av penger, sier politiadvokaten.

21-åringen møtte også tiltalt for at han lurte eldre personer ved å utgi seg for å være fra et TV-selskap som måtte undersøke TV-signaler hjemme hos de utvalgte ofrene. Deretter skal han videre ha lurt te til å gi fra seg bankkort slik at han kunne utføre bedrageriet.

21-åring angrer

I tingretten erkjente han og den medtiltalte 24-åringen å ha utført noen av forholdene, blant annet de som skjedde i Trondheim.

– Han kjenner ikke til flere av forholdene. Han peker på at det er flere han kjenner til som kunne gjort tilsvarende, men at det ikke er ham. Flere av forholdene han erkjenner straffskyld for var han ikke alene om, selv om han er eneste som er tiltalt for disse postene, sier mannens forsvarer Birger H. Vandvik.

– Hvorfor forteller han ikke hvem disse folkene er?

Han vil ikke navngi andre, men siste ord i denne saken er ikke sagt, sier han.

Vandvik forteller at hans klient angrer på de forholdene han har erkjent. Klienten hans har sittet i varetekt siden han ble pågrepet i fjor.

– Han har fått mye tid til å tenke. Han føler det han gjorde var umodent, sier forsvareren.

Han mener påstanden fra påtalemyndigheten er for streng.

– Klienten min måtte sitte lenge i isolasjon og har også måtte vært langt borte fra familien mens han har vært i varetekt. Håpet er en deldom hvor han får en ubetinget straff på omtrent det han har sonet så langt og at resten av straffen blir gjort betinget, slik at han kan komme tilbake til samfunnet å gjøre noe nyttig for seg, sier Vandvik.

Tingrettsdommer Børge Haugseth i retten sammen med forsvarerne til de to som er siktet i saken, Birger H. Vandvik og Johnny Veum. Foto: Morten Antonsen