MS-syke Elisabeth Foss Tjelle (33) fra Trondheim reiser fredag til Mexico for å få stamcellebehandling. De siste dagene før hun reiser har hun tilbrakt sammen med datteren Isa (8).

- Jeg gleder meg til å komme i gang med behandlingen. Jeg føler meg trygg på opplegget og har snakket med andre nordmenn som har fått denne behandlingen. Samtidig blir det vanskelig å være borte fra datteren min. Det er vanskelig å forklare til en åtteåring hvordan det blir når jeg kommer hjem, sier Tjelle.

MS er en sykdom som angriper sentralnervesystemet. MS-pasienter kan få forskjellige symptomer som synsforstyrrelser, kraftsvekkelser i arm eller bein, balanseproblemer, nedsatt arbeidsevne, tretthet og endret hudfølelse. Adresseavisen har tidligere skrevet om at Tjelle bestemte seg for å samle inn penger til behandling i utlandet etter at hun hadde fått bivirkninger av bremsemedisinene hun tok for å stanse utviklingen av sykdommen. Hun har samlet inn over 250 000 kroner.

Flere norske nevrologer har stilt seg kritiske til stamcellebehandling. Det vises blant annet til at det ikke er god nok dokumentasjon på konsekvensene av behandlingen. En fersk rapport fra Najsonalt kompetansesenter for helsetjenesten viser også at det er vanlig med alvorlige bivirkninger av behandlingen.

LES OGSÅ (PLUSS): Angrepet innenfra

- Ikke lyst til å se fortsettelsen

Stamcellebehandlingen Tjelle nå skal gjennomgå får hun ved en privat klinikk i Puebla i Mexico.

- Årsaken til at jeg drar til Mexico er at det er litt billigere og kortere venteliste enn i Russland og Italia. Jeg føler meg trygg på behandlingsopplegget. Vi er flere nordmenn som drar dit samtidig, sier Tjelle.

Under behandlingen får Tjelle cellegift, noe som gjør at immunforsvaret er slått ut når hun kommer hjem etter rundt én måned i Mexico. Derfor må hun ta forholdsregler når hun kommer hjem og må unngå steder med mye folk, som kafeer, og må holde seg unna forskjellige matvarer. Hun håper at behandlingen kan stoppe utviklingen av sykdommen. Den siste tiden har hun mistet førligheten i venstre fot som følge av sykdommen.

- Jeg har ikke lyst til å se fortsettelsen av denne sykdommen. Når jeg nå drar for å få denne behandlingen så har jeg i alle fall forsøkt å bli frisk. Jeg er overbevist om at jeg gjør det rette, sier hun.

- Føler meg straffet

Etter at hun er ferdig med behandlingsopplegget i Mexico trenger hun oppfølging med injeksjoner i Norge. Hun har søkt St. Olavs Hospital om å etterbehandling, men er usikker på om hun får denne etterbehandlingen.

- Jeg føler at jeg blir straffet for å ta ansvar for egen helse. I verste fall virker ikke behandlingen som jeg har betalt dersom jeg ikke får oppfølgingen i etterkant. Jeg har ikke mulighet til å betale også oppfølgingen i utlandet, sier Tjelle.

LES OGSÅ (PLUSS): - Jeg var i sjokk i flere dager. Det føltes som en dødsdom

- Tar ansvar for pasienter

St. Olavs Hospital sier, på generelt grunnlag, at de tar ansvar for alle MS-pasienter.

- Pasienter står fritt til å søke behandling i utlandet på egen regning og risiko og vi er kjent med at flere reiser for å få denne typen behandling. Vi tar ansvar for pasienter også om de skulle få komplikasjoner av behandling i utlandet, men vi involverer ikke oss i selve behandlingen, sier avdelingssjef Geir Bråthen ved Avdeling for nevrologi ved St. Olavs Hospital.

- Dersom vi skal involvere oss i behandling som startes ved andre sykehus må vi som et minimum bli kontaktet og få nøyaktig informasjon om hvilken behandling som er planlagt og hvordan den skal gjennomføres. Å skulle videreføre en behandling som andre har igangsatt, og som vi selv ikke mener er riktig, er etisk utfordrende, fortsetter Bråthen.

- Må regne med smerter

Tjelle er forberedt på at det kommer til å ta lang tid får hun er kvitt bivirkningene av behandlingen.

- Jeg har fått beskjed om at jeg må påregne rundt to år i etterkant av behandlingen med berg-og-dal-bane. Jeg må regne med smerter av cellegiften. Men det er verdt det hvis jeg har mulighet til å stoppe utviklingen av sykdommen, sier Tjelle.

Tjelle håper at behandlingen stopper utviklingen av sykdommen.

- Drømmen er at jeg kan komme tilbake i jobb, sier hun.

Pasienter som får behandling i utlandet har rett på oppfølging i Norge, ifølge Helsedirektoratet.

- Disse pasientene har samme rett til behandling og oppfølging i Norge som andre pasienter. Krav til faglig forsvarlighet gjelder og det er behandlende lege som må vurdere hvilken oppfølging pasientene skal få, sier fungerende avdelingsdirektør i bioteknologi og helserett, Anne Forus, i Helsedirektoratet.

Elisabeth Foss Tjelle blir trolig i Mexico i omtrent en måned. Da trenger hun lesestoff. Foto: Rune Petter Ness, Adresseavisen