GARDERMOEN: En natt i september i fjor høst ble de to barna og deres mor brutalt revet bort fra sitt nærmiljø og sendt med charterfly til Nigeria, et land barna aldri har satt sin fot i.

Brittany var en av de beste vennene til Astrid Kjelsnes sin eldste datter. Både hun og lillebroren er født og oppvokst i Trondheim. Ikke engang personalet på Ila barnehage ble varslet før politiet hentet barna.

– Barnehagen måtte selv ringe rundt og finne ut hvor de hadde blitt av. Klærne hang fortsatt på plassen deres. Nå lever Brittany, Distany og mora på gata i Nigeria, forteller Kjelsnes.

LES OGSÅ: Heldagsskolen skal gjenreise SV

LES OGSÅ: SV vil halvere norske klimagassutslipp

LES OGSÅ: Fortsatt samarbeid er ikke selvsagt

LES OGSÅ: Kommentar: På kanten av stupet

Rørte hele salen

Kjelsnes, som er Sør-Trøndelags kandidat til landsstyret i SV, greide ikke å holde gråten tilbake da hun fra talerstolen fortalte SV-landsmøtet om skjebnen til de to barna. Det rørte hele salen.

– Vi var redd for at Distany skulle dø da han ble syk på nyåret. Alle lengeværende asylbarn som har fått avslag, må få søknaden behandlet på nytt. Vi vil ha barna våre hjem, sa Kjelsnes, og høstet varm applaus.

Også når Kjelsnes snakker med Adressa.no, svikter stemmen.

– Når du har opplevd det på så nært hold, er det hjerteskjærende. Vi snakker ofte om dette hjemme. Datteren min savner vennene sine, sier hun.

Foreldre og personalet ved Ila barnehage har satt i gang en innsamlingsaksjon for å hjelpe den lille familien, men sliter med å få sendt penger til Nigeria.

«De gikk i barnehagen vår, sang norske barnesanger, elsket snø og regn, slaps og søle, gikk på tur med sekk på ryggen og kakao i termosen, tegnet troll og prinsesser. De gjorde kort sagt det barn skal gjøre. Nå bor de på gata i Nigeria og har det svært vanskelig», skriver initiativtakerne på nettstedet Bidra.no.

– Vi ønsker at de i hvert fall skal ha tak over hodet og litt mat, sier Kjelsnes.

Nigeria kritiserer Norge

Ifølge Bergens Tidende ble 59 nigerianere sendt med charterfly til hovedstaden Abuja i slutten av september i fjor. 20 av disse var lengeværende asylbarn. Brittany og Distany var trolig blant dem som var om bord på dette flyet.

I et møte med Justisdepartementets ledelse i august i fjor, fikk Politiets utlendingsenhet (PU) beskjed om å trappe opp antall utsendelser. Det kom fram under Stortingets høring om asylbarna i vinter. Nigeria og Afghanistan ble utpekt som "satsingsland" for at politiet skulle nå måltallet regjeringen hadde fastsatt.

Til sammen 401 personer ble returnert til Nigeria fra august til november i fjor. I ettertid har myndighetene i både Afghanistan og Nigeria protestert mot Norges behandling av asylbarna.

Kjelsnes mener det er hjerteløst å sende norske barn som Brittany og Distany til en svært usikker framtid i et land som Nigeria.

– Vi sender ikke ut mulla Krekar, fordi det er farlig for ham å dra til Nord-Irak, der han risikerer dødsstraff. Men for mange av disse barna, kan det indirekte være en dødsstraff, fordi de ikke har mulighet til å overleve på gata i landene de kommer fra, sier hun.

Krever gjenopptakelse

Regjeringens asylpolitikk er et tema som engasjerer mange på helgas SV-landsmøte. Lørdag skal landsmøtet debattere et forslag til uttalelse fra fylkeslaget i Aust-Agder.

«Aust-Agder SV krever at de lengeværende asylbarna som ble sendt ut mellom 1. januar 2014 og fram til dags dato får prøvd saken sin på nytt etter den nye forskriften. Dette er en sterk moralsk og etisk forpliktelse vi bør ta etter regjeringens inhumane rot med barnas skjebne», heter det i forslaget.