Johan Sverdrup er det største norske oljefunnet siden 80-tallet, og Det norske har en eierandel i feltet sammen med blant andre Statoil.

Planen for utbygging og drift (PUD) ble fredag morgen levert til olje- og energiminister Tord Lien (Frp) som planlagt. Fordelingen av oljeressursene er det imidlertid ikke enighet om.

Ifølge Det norske har det vært et avgjørende prinsipp for dem at eierandelene i Johan Sverdrup skal fordeles basert på en kombinasjon av volum og verdi.

– Vi har vært krystallklare hele veien på at når eierandelene fordeles, så må det ha basis i verdiene i de lisensene som skal slås sammen. Når det ikke var mulig å komme frem til enighet, så var det ikke riktig av oss å signere en avtale som avvek fra vårt klare prinsipp, sier kommunikasjonsdirektør Rolf Jarle Brøske til adressa.no.

Ber departementet ordne opp

Siden Det norske ikke har signert avtalen ennå, har de andre partene bedt Olje- og energidepartementet om  å fastsette den endelige fordelingen av forekomstene på oljefeltet.

Brøske håper at departementet komme Det norske i møte.

– Vi mener det er innlysende at verdiene må reflekteres i større grad når eierandelene skal fordeles, og vi håper at det er noe som også departementet vil lytte til, sier han.

I tillegg til Statoil og Det norske, er også Lundin Norway, Petoro og Maersk partnere på gigantfeltet. Stridens kjerne er at de ulike aktørene har eierandeler på forskjellige deler av feltet. Noen steder vil det være dyrere å ta opp oljen enn andre steder.

Det norske, som har eierandeler i den vestre delen av feltet. Her er oljen konsentrert i tykke lag og billig å hente opp. Selskapet opplyser at denne delen kun dekker en tredel av arealet, samtidig som den inneholder over halvparten av oljen.

Dyrere olje

Svenske Lundin er på den annen side en stor eier i lisensen som strekker seg over det største området i øst. Her er oljen imidlertid spredt tynnere utover, og det kan gjøre den dyrere å utvinne.

Det norske mener at det må bores flere brønner i øst og installeres mer utstyr for å hente opp oljen. Derfor ønsker selskapet at en kombinasjon av volumet av olje i reservoarene og kostnader må legges til grunn når eierandelene fordeles.

På pressekonferansen der Tord Lien fikk overrakt planen for utbygging og drift av Statoil-sjef Eldar Sætre, var statsråden tydelig på at han ikke var tilfreds med å få beslutningen om eierfordeling i fanget.

Lien var senest i går i møter med partene med tanke på å finne en løsning.

– Jeg er tydelig på at jeg mener at beslutningen burde vært tatt der ute og ikke hos oss. Men det var ikke mulig innefor den tidsrammen vi er nødt til å forholde oss til, og da mener jeg at vi lever godt med den beslutningen som er tatt, sa Lien, ifølge E24.

Forslag fra Statoil

Før partene kommer til enighet, eller Olje- og energidepartementet bestemmer seg, er det Statoils forslag til fordeling som ligger til grunn.

Denne gir Det norske en eierandel på 11,8933 prosent av feltet.

De øvrige andelene i Statoils forslag er som følger:

  • Statoil 40,0267 prosent

  • Lundin Norway 22,12 prosent

  • Petoro 17,84 prosent

  • Det norske oljeselskap 11,8933 prosent

  • Maersk Oil 8,12 prosent

I tillegg til planen for utvinning og drift, leverer selskapene også inn to planer anlegg og drift, for transportrørledninger og løsning for utbygging av kraft fra land.

Store verdier: Store verdier står på spill for administrerende direktør Karl Johnny Hersvik (t.v.) i Det norske og konsernsjef Øyvind Eriksen i Aker ASA, oljeselskapets største eier. Foto: GORM K. GAARE, GORM K GAARE