Randi Koch har skapt en «hemmelig» hage med bortimot 1000 forskjellige arter.

- Jeg har drømt om en hage som dette siden jeg var liten. Nå har jeg fått det. Men det er forferdelig mye jobb, spesielt om våren. Om høsten kan jeg i større grad nyte den.

- Og høste av alt det jeg har sådd av matplanter tidligere i sesongen, legger Randi Koch til.

Les også: Kjøpte lekebasseng og bygde det ned i terrassen

Høstens grøde

69-åringen vandrer på en liten gruslagt sti mellom trær, busker, blomster, urter og grønnsaksplanter. Hun leier barnebarnet Susannah, snart to år, ned mot hagens nederste nivå i Oslos eldste hageby, Arctanderbyen. Der står det glasshus med røde og gule tomater som jenta vil ha.

- Her var det en carport før. Men den måtte vike for drivhuset. Vi har ikke bil, så hva skulle vi da med carport? ler hun.

Fra juli til oktober kan hun hente frukt, grønnsaker og bær i sin egen hage. I drivhuset er det mange agurkplanter, en rekke ulike tomattyper og en del eksotiske blomster som i Norge trives best i et varmt veksthus.

Ellers har Randi Koch ett pæretre, ett epletre, ett plommetre og ett kirsebærtre, samt flere ripsbær-, solbær-, stikkelsbær- og bringebærbusker.

Hun har én rad med poteter, et cirka halvannen meter langt bed. Og rundt omkring finner man andre spiselige planter som squash, salat, bønner, sukkererter, grønnkål, purreløk, rabarbra, og urter som stevia, estragon, timian, rosmarin, dill, gressløk og persille.

- I går spiste vi kokt torsk med hjemmedyrket persille. Det er herlig å kunne ha så mye egendyrket mat. Vi er selvberget med syltetøy gjennom hele året. Og jeg bruker også frukt og bær til å lage chutney og sauser, forteller hun.

Vår, sommer, høst

Hvite georginer, lilla storkenebb, rød oljeplante (Ricinus), gul solhatt, blå klematis, rosa pyntekorg (Cosmos), lilla høstasters, noen rosa roser, grønne og hvite bladliljer og høstfloks i mange fargevarianter. Dette er bare en liten del av det som blomstrer i Randis hage nå og frem til sesongslutt i oktober.

Samtidig er en del planter i ferd med å takke for seg med en blomsterprakt som er på hell. Randi Koch vil at det skal blomstre i hele vekstsesongen. Peoner, roser, solsikker og en haug med stauder har utfoldet seg i sommer.

Men det starter med vårløk - blant annet krokus, snøklokker og mange tulipaner - tidlig om våren.

Tulipanløkene skal hun sette i jorden om noen uker. Da graver hun først opp alle georgineknollene, som må overvintre frostfritt i kjelleren. Når tulipanene er ferdigblomstret i begynnelsen av juni, graver hun opp de flerårige løkene og lagrer dem til høsten igjen. Og der tulipanene sto, står nå georginer. De deler med andre ord bed slik at Randi får en like blomstrende høsthage som vårhage.

Hun legger ikke skjul på at det til tider er veldig mye å gjøre.

- Om våren jobber jeg i snitt åtte timer hver dag. Det er mye som skal sås og forkultiveres under vekstlys, bæres ut, plantes og beskjæres. Jeg komposterer egen jord, kjøper en del og lager gjødselvann av brennenesler og valurt. Det er mye tungt arbeid, men sånn holder jeg meg i form. Hvert år tenker jeg at jeg skal gjøre det litt enklere for meg selv og ha litt færre planter og arter, men jeg har ikke klart det hittil. Kanskje til neste år, smiler hun.

Krevende hage

Det er også grønt oppover veggene på murhuset. Frodige klatreplanter snor seg rundt flere espalier som er festet til ytterveggen. Hustypen avgjorde for øvrig hvilken hagestil Randi Koch ville ha: Engelsk cottage garden.

- Her gikk det ikke an å ha noe annet, huset er jo i typisk engelsk stil. Derfor valgte jeg å ha den rufsete og litt uryddige cottagestilen med mange forskjellige arter, forteller hun.

Der det ikke er jord og planter, er det enten brostein eller grus. Hun har også en aldri så liten vanndam med tilhørende sildring fra en fontene.

Vanndammen er plassert i hagens tredje plan i skråningen. Forhagen utgjør øverste plan. Deretter følger en sti og en trapp ned til et nivå med uteplass og en mengde med planter i krukker. Tredje plan – en ny trapp ned – er det største, og består av bærbuskene, frukttrærne, «potetlandet», vanndammen og mye, mye annet. På nederste plan står drivhuset, i tillegg til blant annet en kaldkompost hvor squashen trives usedvanlig godt.

- Det er på mange måter en krevende hage fordi det er flere nivåer. Det meste av hagen er dessuten nordvendt, og det er mye skygge og en ikke altfor villig skiferjord. Men utsikten over Oslo er helt fenomenal. Jeg bare elsker å være i hagen min, sier den selvlærte hobbygartneren.

Les også: Ikke fjern løvet - klipp det

Høsthagen

Det er mange plantearter som blomstrer i mange ulike farger om høsten, det vil si fra august til oktober.

Her er noen arter som kan holde ut til frosten kommer: Georginer, høstfloks, høstasters, høstanemone, høstkrokus, solhatt, klematis, flekkhjortetrøst, duehode, dvergslirekne, kinasøte, blomkarse, kattehale, oktoberbergknapp og ringblomster.

I tillegg er det mye høstlig glede i frukttrær og grønnsaker.

Innsamling av frø fra planter man har i hagen/drivhuset, kan gjøres nå om høsten.

En del planter, for eksempel solsikke, kan man også la stå utover høsten slik at frøene blir mat til fuglene. Nedfallsfrukt og frukt som henger igjen på trærne, fungerer også bra som fuglemat om høsten.

Har du mange av plantene i krukker utendørs? Det har Randi Koch, som anbefaler å tømme krukkene for jord nå om høsten. Sett krukkene opp ned, da sprekker de ikke av snø og is.

Planter som står ute om sommeren, men som ikke tåler norsk vinterklima, bør naturligvis tas inn før frosten kommer om du vil at de skal overleve. Noen planter skal klippes ned, mens noen kan stå innomhus med visnede blader. Hos andre planter er det bare røttene, knollene eller løken man skal ta vare på, og da bør jord og bladverk renses vekk. Husk at de aller fleste plantedeler bør overvintre mørkt og kjølig, helst i en kjeller. I en stue blir det for varmt for mange overvintrende planter.

Flere høstblomstrende planter: Hagegal.no og www.hanneshage.com

Randi Koch har egen blogg med tips og mange bilder: www.rako45.com

Les også:

PREMIERT: Randi Koch fikk hagepremiering fra Oslo kommune i 2007, fordi hennes forhage også er til glede for naboer og forbipasserende. Foto: NTB SCANPIX
GERANIUM: Storkenebb (Geranium) koser seg i høstsola. Foto: NTB SCANPIX
AGURK: Agurken er spiseklar. Foto: NTB SCANPIX
HEMMELIG: Randi Kochs barnebarn Susannah vandrer blant busker, trær og blomster i en del av hagen som ligger skjult for omverdenen. Foto: NTB SCANPIX
SOLHATT: Gul solhatt er blant plantene som blomstrer lenge utover høsten. Foto: NTB SCANPIX
TUSEN ARTER: Randi Koch åpner porten og ønsker velkommen til sin hage med nærmere tusen forskjellige arter. Den har også vært besøkshage i forbindelse med arrangementet «1000 åpne hager». Foto: NTB SCANPIX