En bortimot 50 kilo tung glassplate smalt i fortauet ved Øya Helsehus sist lørdag. Fasadeplaten var dårlig festet og opphenget tålte ikke tyngden. På bakken rett overfor pasienthotellet på Øya lå glass på fortauet, over veien og helt bort til hotellinngangen.

Denne uken har både Mauritz Hansens gate, på den siden skaden skjedde, og gangveien/sykkelstien på andre siden av bygget vært avstengt, eller begrenset.

Gjerder og Securitasvakter har trygget området. Enhetsleder ved Øya Helsehus, Nina Christin Berg har vært mest opptatt av sikkerheten rundt huset og at folk som skal ut og inn føler seg trygge.

Hvem oppdaget først at fasadeplaten hadde falt ned?

– Det var tilfeldige forbipasserende som ga våre ansatte beskjed. En ansatt ringte meg og Trondheim Eiendom med en gang. Man får fort en katastrofefølelse når glassplatene ryr ned fra veggene. Noen kunne ha blitt truffet.

Hva skjedde senere på lørdagskvelden?

–Jeg dro ned hit med en gang. Jeg visste jo ikke hva slags plate dette var, hvor den hadde falt fra, eller om det var fare for folk på gata. Vi fikk i alle fall en bekreftelse på at varslingsrutinen fungerer når noe kritisk skjer. Våre ansatte gjorde akkurat det de skulle.

Hvordan reagerte pasienter og ansatte?

–Til å begynne med var alt uklart. Hadde noen bare kastet noe ut vinduet? Ikke alle i bygget hadde fått det med seg heller. Ikke før det var politi og brannvesen utenfor her, med sperrebånd. Da gikk nok jungeltelegrafen kjempefort. Enkelte opplevde nok tanken på at de kunne ha gått rett under der som traumatisk. I starten fryktet nok folk for at mer kunne rase. Jeg sendte ut mail til alle ansatte og gikk en runde i hver etasje med den informasjonen jeg hadde. Jeg har tenkt mye på de forbipasserende. De må ha fått seg en støkk.

På hvilken måte har dette preget uken?

–Det har jo vært vakt her 24 timer i døgnet som har geleidet folk forbi, rundt eller trygt inn og ut av bygget. De har gitt meg oppdateringer underveis. Særlig første natta var det betryggende å få smser om at det ikke var noen nye hendelser, at det var lite trafikk og at det hadde gått fint hele natta. Senere i uken har jo eieren av bygget, Trondheim Eiendom, og entreprenøren NCC, hatt møter. De har informert godt om det de har funnet og hvordan de tenker fremover. Dessuten er jeg glad for at ting er riktig og godt beskrevet i avisa.

Hvordan er det å leve med sperringer på gata utenfor, og arbeidsfolk i lift utenfor vinduet?

–Inntrykket mitt er at alle har forståelse for sikringen etter en så alvorlig hendelse. Dette er jo tidsbegrenset. Første kvelden sa jeg at de kunne holde på med sikringsarbeid så lenge avdelingen kunne tåle det. Og det hensynet tok de. Utpå kvelden stoppet politiet jobben på grunn av for mye bråk.

Hvor lenge tåler dere å ha det slik?

–Dette er jo midlertidig. 20. august skal NCC ha funnet ut årsaken til hendelsen og kommet med en plan. På mandag var 70 plater fjernet. De regner med at det i alle fall blir 120 som blir tatt ned. Dette skjedde jo på en tid hvor det var lite aktivitet utenfor, studentene er ikke her, det er lav aktivitet på avdelingen og det var lørdag kveld med lite trafikk utenfor. Men hadde en person blitt truffet ville tidspunktet raskt blitt «uheldig». Det er rett og slett et under at ingen ble drept eller skadd.

Hva tenker du når eksperter forteller om feil type glass og festeanordninger?

–I vårt samfunn, er man blitt ekstremt opptatt av kvalitet og sikkerhetssystemer, hvor man analyserer, beregner og risikovurderer alt, så skjer det ting likevel. Systemene skal redusere risiko for uheldige og farefylte hendelser, men vi kan ikke ha null visjon for uønskede hendelser, det er umulig.

Hva forventer du at skal skje fremover?

–At de ansvarlige må finne feilen, rydde opp og vi må gå videre. Vi har ikke annet valg.

Hvem har ansvaret for dette?

–Det er Trondheim Eiendom, som eier bygget.