I dag ble det klart at Johndoe er nominert til Spellemannprisen 2014 i kategorien rock for plata «Slugger».

– Det var jubel i Johndoe-leiren da vi fikk beskjeden i forrige uke. Vi er veldig glade og takknemlige for å få vår første Spellemann-nominasjon, sier vokalist og gitarist Jonas Skybakmoen. Han er til stede på pressekonferansen på Ingensteds i Oslo for å motta nominasjonen.

– Vi har gitt ut to plater i år, og begge ble meldt på til Spellemannprisen. Men vi hadde ingen forventninger om å bli nominert. Det er knallhard konkurranse i Musikk-Norge om slike priser. Nominasjonen føles som et skikkelig godt klapp på skuldra, sier Skybakmoen.

Johndoe konkurrerer med Sivert Høyem, Spidergawd og The Cheaters i kategorien Rock.

Andre trønderske artister/band som er nominerte til Spellemannprisen 2014: Hans Bollandsås i kategorien blues, Gjermund Larsen i kategorien folkemusikk/tradisjonsmusikk, Ola Kvernberg i kategorien jazz, Marius Neset og Trondheim JazzOrchestra i kategorien jazz, Spidergawd i kategorien rock og Ida Jenshus i kategorien popsolist. Highasakite er nominert i hele tre kategorier: popgruppe, komponist og tekstforfatter.

Se hele lista over de nominerte her

Åtte års pause

I helga holdt Johndoe årets siste konsert, og bandet ligger nå på lading før neste spillejobb på Samfundet i Trondheim - uka etter Spellemannprisen 2014.

- Det hadde vært jævlig artig å hatt med seg en Spellemannpris til konserten på Samfundet, sier Skybakmoen, som legger til at de helt klart kommer til å være til stede under prisutdelingen i januar.

Johndoe har over 11 år gitt ut fem plater - «Ja takk til trøbbel» (2003), «Pyromantikk» (2004), «Dødvinkel» (2006), «Slugger» (2014) og «Sosialt liv» (2014). Den siste plata er innspilt i Brygga studio i Trondheim i sommer, parallelt med at bandet har spilt for rundt 25 000 mennesker på festivaler som Vinjerock, Pstereo og Øyafestivalen.

Musikkanmelderne i Adresseavisen kåret for øvrig Johndoe-låta «Tragiske tryna» til den tiende beste låta i 2014.

Håper å bli d-kjendis

Ola Kvernberg er nominert i kategorien jazz for «Mechanical fair», et bestillingsverk fra Trondheim Kammermusikkfestival.

- Det er kjempekult å bli nominert. Og det er ekstra stas at nominasjonen kom for «Mechanical fair», som er mitt mest ambisiøse prosjekt så langt. Slike prosjekt får ikke masse oppmerksomhet fra rikspressen, så dette utrolig viktig, sier Kvernberg.

- Hvordan feiret du nominasjonen?

- Vi feiret med å lage hjemmelaget kjøttkaker. Småbarnsfedre feirer på jordnære måter, sier han og ler.

Nå håper han nominasjonen vil gagne hans videre karriere.

- Jeg tror det er en sjanse for at jeg kan bli en d-kjendis nå. Det er grenser for hvor kjent man kan bli i min sjanger, vet du, ler Kvernberg.

En Spellemann-nominasjon er for øvrig ikke helt ukjent for musikeren fra Fræna. For plata «Liarbird» vant han Spellemannprisen 2011 i klassen jazz. I tillegg har han vært involvert i mange prosjekt, band og orkester som har vært nominerte. Men antall nominasjoner har han ikke oversikt over.

Jenny leder showet

I forrige uke ble det også klart at Jenny Skavlan skal lede Spellemann 2014. Hun blir med det den yngste programlederen for prisutdelingen på 15 år.

– Selv om mitt eget musikalske talent er fraværende, er musikk en enormt viktig del av min hverdag. Dagen min starter ikke ordentlig før jeg har satt på ei god plate, sier Skavlan i en pressemelding.

Under Spellemann 2014 skal det deles ut priser i 21 kategorier i tillegg til hedersprisen «Årets Spellemann». Showet arrangeres i Stavanger Konserthus lørdag 17. januar.

Pstereo: Johndoe spilte under årets Pstereofestival i Trondheim. Nå kan de vinne sin aller første Spellemann. Foto: OLE MARTIN WOLD
Glad fyr: Jonas Skybakmoen fronter bandet som gjorde et comeback i år etter åtte års pause. Foto: OLE MARTIN WOLD
Programleder: Jenny Skavlan skal lede Spellemannprisen 2014. Foto: Scanpix