I kveld, torsdag, to dager før den offisielle åpningen fikk 70 spesielt inviterte gjester slippe inn og se en snikpremiere i det som er en av de råeste kinosalene i landet.

Se video: Bli med inn i kulturhuset

- Det er definitivt den beste salen i Nord-Trøndelag. Salen er en av bare 12 i hele Norge som har Dolby Atmos-lydanlegg, forteller direktør Arild Kalkvik i Trondheim Kino. De har inngått avtale med Stjørdal kommune om å drive den splitter nye kinoen i det gigantiske Kimen kulturhus midt i Stjørdal sentrum.

Åpner lørdag

Atmos-salen, er en av tre splitter nye kinosaler i det gigantiske Kimen kulturhus som formelt åpner i august. Kinogjengere kan allerede fra lørdag slippe innenfor dørene. Da åpner nemlig den nye kinoen.

- Det har vært noen travle dager, men nå har vi alt under kontroll, sier en avslappet kinodirektør mens vi passerer paller med varer som venter på å bli lastet inn i hyllene i kiosken og kafeen i foajeen. Også den drives av Trondheim Kino.

Fikk velge selv

Vel inne i selve gromsalen dukker også to teknikere opp og tester lyden like før første forestilling.

- Det vil alltid være noe som dukker opp i siste liten. Derfor er det bra at vi får sjansen til å åpne nå. Vi vet at det kommer mange store filmer i høst, så da får vi justert inn alt, sier Kalkvik.

Trondheim Kino kom tidlig inn i prosessen med ferdigstilling av det nye kulturhuset og fikk være med å utruste salene. Det resulterte i ekstrainvesteringer og spesialbestilt buet kinoskjerm, Atmos-lydanlegg med ikke mindre enn 48 høyttalere bare i taket og muligheter for 3D-film i den mest påkostede salen. Der er det også spesielle seter og såkalte klineseter på de to bakerste radene.

- Det er gjort dyre investeringer, men det er fremtidsrettet. Vi tror det er riktig, sier han.

Sikter mot 70 000 besøkende

Hver av de tre salene tar henholdsvis 112, 125 og 125 besøkende. Vil man virkelig slå på stortromma er det også mulig å rigge opp kino i den største salen med plass til over 1000 personer.

Det er noe ganske annet enn den gamle flerbrukssalen i Stjørdal rådhus som til nå har vært kommunens eneste kinotilbud med film i snitt ca. tre dager i uken og lange perioder uten kinodrift.

- Vi har et mål om 70 000 besøkende per år. Nå er Steinkjer og Verdal størst i Nord-Trøndelag. De har ca. 60 000 besøkende årlig, sier Kalkvik.

Sprudlevann og popkorn

Kinodirektøren hadde selv valgt ut den første filmen som ble vist for inviterte kommunepolitikere og andre spesielt inviterte gjester i går. På plakaten sto dokumentaren «Sorgenfri, Engler til bords - En film om medmenneskelighet og rock'n'roll», om konserten til inntekt for gatemagasinet Sorgenfri.

Da de ca. 70 første kinogjestene kom i kveld vanket det musserende vin og tapas i foajeen, før de fikk ta med popkornet og rusle inn i selve gromsalen.

–Det vi er med på i dag er historie. Det vil stå i historiebøkene om da vi åpnet og tok i bruk kinoen, sier stjørdalsordfører Ivar Vigdenes (Sp).

Han er ikke i tvil om at kinoen når målet om 70 000 besøkende og peker på gevinsten for kommunen.

–Vi har en avtale som er gunstig både for oss og for dem, med en fast sum og deretter ut fra besøket. Kinoen vil fylle dette huset med folk. Dette er dømt til å lykkes, sier han.

Stjørdals nygifte ordfører Ivar Vigdenes og kona Nina Moi Vigdenes måtte nøye seg med plass 1 og 2 på rad en i dag. De fikk dermed ikke prøve de doble "klinesetene" bakerst i salen. Foto: KIM NYGÅRD