Adresseavisen kunne lørdag avsløre kunststjernene Michael Elmgreen og Ingar Dragsets planer for plassen utenfor Trondheim sentralstasjon. Trondhjemmer Dragset og danske Elmgreen har fått som oppgave av Trondheim kommune å lage en utsmykning av plassen. Forslaget duoen har kommet med er en statue bestående av et hvitt klede.

Det spesielle er at kledet aldri skal trekkes av. Det er kledet som er skulpturen.

Og prisen? 3, 9 millioner kroner.

Tre år til avduking

Av dette er omtrent tre millioner til materialer, produksjon og transport. Rundt 900 000 kroner er satt av til kunstnerne for idé og arbeid.

Ingar Dragset forklarer at han ønsker at publikum skal få noe å tenke på i møtet med skulpturen.

- Det er viktig for oss at folk forstår at de selv kan være med til å skape betydningen av et kunstverk, sier Dragset.

Kunstnerduoen har arbeidet med skulpturen siden de fikk oppdraget av Trondheim kommune i januar. Det er likevel fortsatt lenge igjen til skulpturen, som har fått tittelen ”Forventning”, blir å se i Trondheim. Avdukingen av den uavdukbare statuen er ikke planlagt før i 2015.

Evig forventning

Kunstnerne forklarer sin originale idé slik: «Skulpturen kan forhåpentlig stå som et symbol på åpenhet for det ennå ukjente og for en frodig forestillingsevne. Den er ikke et minnesmerke over en bestemt person eller bragd, men kan ses som en hyllest til fremtiden. Trondheim er en by i stadig utvikling, og Elmgreen & Dragset mener at byen er tjent med et vartegn som ikke fastlåser en identitet, men som heller peker mot en menneskelig mangfoldighet. Trondheim kan være så mye. Det skaper forventning.»

Sannsynligvis i metall

Kunstneren forteller at de fortsatt er mye arbeid igjen før skulpturen er ferdig.

- Vi driver fortsatt med å finne riktige materialer. I tillegg prøver vi ulike størrelser i samarbeid med arkitektene bak det nye stasjonsområdet, sier Dragset.

Slik det ser ut i dag, er det mest sannsynlig at statuen blir laget i rustfritt stål som males hvitt for å få det etterlengtede bomullsutseendet til et ekte klede.

Kunstnerne har også vurdert om skulpturen kan hugges ut i hvit marmor, men mener det kan bli vanskelig å finne stein som ligner nok på bomull.

Godkjent av kunstdirektøren

Direktør Pontus Kyander var en av få som fikk se tegningene før Adresseavisen publiserte dem lørdag. Han mener Elmgreen og Dragset har laget noe som kan bli stående - lenge.

- Dette er mye mer enn en simpel one-liner, sier museumssjefen.

Han mener Michael Elmgreen og Ingar Dragsets skulptur er mer alvorlig enn man kunne vente.

- Det er veldig mye humor i det de har laget tidligere. Det er på sett og vis befriende at denne ikke er morsom. På én måte er dette et konservativt forslag. Det forholder seg til kunsthistorien, og man kan ane både gresk skulpturtradisjon og sen 1800-talls stil i verket, sier Kyander.

- Bred appell

Direktøren mener statuen har kvaliteter som gjør at den bør appellere til et bredere publikum.

- Dette er en skulptur man kan nærme seg hvis man har en kunstfaglig bakgrunn. Men den egner seg også for dem som ikke vet noe som helst om kunst.

Kyander  er spent på hvordan statuen vil passe inn på stasjonsplassen, som frem til 2015 vil bli endret fundamentalt fra slik vi den kjenner i dag.

- Det er viktig at man ikke begynner å kompromisse med plassen av hensyn til økonomi eller enkeltarkitekters innfall. Det handler om skala og forhold til de andre elementene på området. Hvis dette gjøres riktig, har jeg stor tro på prosjektet, sier Kyander.

Slik ser stasjonsplassen ut i dag. Stadsingeniør Carl Adolf Dahl må kanskje vike plass for "Forventning". Men helt borte fra stasjonsplassen blir han ikke. Foto: Morten S. Smedsrud