Bryggerifestivalen satte i gang prosessen med å avlyse Bryggerifestivalen da de fikk avslag på søknaden om skjenkebevilling for en kortere periode.

Dette medførte at festivalen ble nektet kjøp av lokalprodusert øl sterkere enn 4,7 % alkohol fra trønderske bryggerier som ikke selger sine varer på Vinmonopolet.

– Vi mister 60 prosent av ølsortene og fem av ti produsenter. Siden det reduserer tilbudet kraftig, ser vi oss nødt til å avlyse, sa Aslaug Rustad, daglig leder i «Oi! Trøndersk Mat og Drikke».

Nå sier kommunen at det blir kjøpsbevilling allikevel.

– Det har vært en kommunikasjonssvikt. Vi vil si at denne søknaden har blitt behandlet på feil premisser. Den har blitt behandlet som ordinær skjenkebevilling som enkelthendelse, men søknaden burde blitt behandlet som sesongarrangement, sier Knut Fagerbakke, fungerende ordfører i Trondheim kommune.

Vanskelig samarbeid

Rustad har uttrykt misnøye med dialogen de har hatt med kommunen. Hun sier festivalen flere ganger har bedt om råd og hjelp for å få den nødvendige bevillingen i orden, men at de har opplevd samarbeidet som vanskelig.

– Vi er et lite selskap som prøver å lage liv i sentrum, og samtidig legge til rette for en arena for lokale bryggerieiere. Derfor forstår jeg ikke at kommunen ikke vil være mer medgjørlig, sa Rustad tidligere på onsdag.

Senest tirsdag fikk hun beskjed om at vedtaket ikke kunne endres.

– Det er først etter at vi gikk ut i media at kommunen ville se på det på nytt. Vi har satt i gang et apparat for å avlyse, så nå må vi reversere det. Vi er veldig glade for at de vil se på det på nytt, og setter pris på det, men det burde kommet tidligere, sier Rustad.

Kommunen mener de har veiledet arrangøren, men erkjenner at de kunne avdekket problemstillingen tidligere og at saken kunne blitt behandlet på en annen måte. Oslo kommune har tidligere gitt tilsvarende tillatelse som den Bryggerifestivalen nå nektes.

– Jeg synes det var veldig ulogisk at bryggerifestivalen ikke fikk aksept, når en musikkfestival i Oslo, Øyafestivalen, har fått det. Bryggerifestivalen er veldig viktig i Trondheim og presenterer trøndersk mat- og drikkekultur og gir folk en mulighet til å smake på ølet. Klart det er viktig for bryggerienes næringsvirksomhet. Det står også i alkoholloven at søknader skal behandles fra et samfunn- og næringsperspektiv, sier Fagerbakke.

– Pinlig eksempel

Fagerbakke har hatt møter med eierskapsenheten og rådmannen etter at klagen ble sendt inn tidlig denne uken. I går hadde de saksbehandling, og i dag ble det enighet om at søknaden skal behandles på en annen måte.

Fylkesleder i Sør-Trøndelag Høyre, Yngve Brox, hevder fungerende ordfører Fagerbakke formelt sett ikke har myndighet til å ilegge rådmannen å vurdere saken på nytt. Samtidig er han glad for at saken blir ordnet opp i, og kaller den et «pinlig eksempel».

– Jeg mener det er helt unødvendig at situasjonen kom dit den er nå, og mener saken er for firkantet vurdert. Når et slikt initiativ kommer burde det vært mulig å finne løsninger fra dag én, sier Brox, og fortsetter:

–  Det er også brannslukking av enkeltsaker, og i stedet burde vi hatt fornuftige, forståelige regler som er smidige nok, samtidig som man skal ha en restriktiv alkoholpolitikk. Jeg mener balansegangen er gått for langt i restriktiv retning.

– Det blir festival

Nå er Fagerbakke sikker på at vedtaket vil bli behandlet så raskt at Bryggerifestivalen kan kjøpe øl direkte fra grossist, og ikke bare de ølsortene som Vinmonopolet har på sine lister. Det er derfor stor sjanse for at det blir festival i sommer.

– Jeg er ikke i tvil om at søknaden vil behandles raskt nok. Eierskapsenheten er enige i at det burde vært behandlet som sesongarrangement. Hvis den ikke behandles i morgen, skjer det tidligst neste uke. Det er så tydelige signaler at jeg tør si at det blir bryggerifestival i år også, sier Fagerbakke onsdag kveld.

Fungerende ordførere Knut Fagerbakke hevder at det kan bli bryggerifestival likevel. Foto: JENS PETTER SØRAA