- Jeg gikk inn i det med et åpent sinn. For min del har det vært en ganske trygg og lovlig utforskning av noe som kanskje blir sett på som utrygt og ulovlig, sier dokumentarfilmregissør Jon Vatne.

Minimalen Kortfilmfestival åpner med en festforestilling og visning av fire nye filmer av trønderske produsenter og regissører. Én av dem er «Psykonauten», en 14 minutter lang dokumentarfilm av Jon Vatne i samarbeid med produksjonsselskapet Spætt Film. Teamet har intervjuet og fulgt en fleinsopp-bruker som omtaler seg selv som en «psykonaut».

Visuell rusopplevelse

- Han reiser i sitt eget sinn ved hjelp av den myteomspunnede fleinsoppen. Han har en vitenskapelig, men også filosofisk tilnærming til fleinsopprus. Han bruker soppen som et verktøy for å gå inn i sine innerste dype tanker, stille spørsmål og finne svar, forklarer Vatne.

Les også: Lager dokumentar om fleinsopp-rus.

Regissøren håper filmen kan gi dem som ikke ønsker å prøve fleinsopp et innblikk i hva det er, samtidig skal dokumentaren gi mening for dem som har prøvd. Målet har vært å fange brukerens rusreise på film, og dokumentaren gjenskaper den forvridde virkelighetsoppfatningen brukeren opplever etter å ha kokt seg en kanne med te av fleinsopp.

- De som ser filmen kommer til å se ting som kan virke rart. Noe vil få dem til å tenke «Så jeg det der? Skjedde det?» Brukeren forteller selv om opplevelsen, men vi gjenskaper den også visuelt gjennom filmspråket.

Dokumentaren ble nylig ferdig og vises for første gang under Minimalen. Både Vatne og filmens produsent Håvard Gossé Bergseth er fra Trondheim.

Familien på første benk

- Det blir artig å vise den i Trondheim, og mange av dem som har støttet oss kommer for å se den. Vi er veldig spente på mottakelsen. Det er jo en film med et kontroversielt tema, så jeg regner med at folk vil ha mange meninger om den.

- Hvilke reaksjoner har du fått fra familie og venner om temaet dere tar opp?

- Min nærmeste familie har ikke sett filmen ennå, og de er veldig spente. De hadde ikke satt pris på den om den hadde vært en dopforherligende film, og det forstår jeg, men det mener jeg at den ikke er, sier Vatne.

Den trønderske regissøren mener Minimalen er en viktig arena for kortfilmskapere. Kortfilmfestivalen kan bli en av få muligheter for å se «Psykonauten».

- Det er viktig å ha en arena å vise film på, og kortfilmer faller litt mellom to stoler. Derfor er det veldig fint å få vise en film man har brukt mye tid på i en kinosal, det er den beste måten å vise film på, sier Vatne.

Over 200 filmer

I løpet av fem dager viser Minimalen 226 kortfilmer.

- Det blir en parade av de beste filmene fra Norge, Norden og reste av verden. Vi prøver å dekke alt som er nytt, forteller festivalsjef Per Fikse.

Ifølge festivalsjefen har festivalen hatt en fin vekst de siste årene. Fikse tror gode besøkstall har en sammenheng med at det satses på film regionalt.

- Det som lages av film i Trøndelag er kortfilm, og for å se dem må man gå på kortfilmfestival. Innen kortfilm har vår region hatt den største og mest radikale utviklingen, sier Fikse.

Minimalen Filmfestival på Nova kino fra 22. - 26. april.