I 2007 flyttet trønderen Eirik Okkenhaug (32) til den kinesiske hovedstaden.

Før avreise hadde han ulike musikkprosjekter i Trondheim, men det var i Beijing at det hele skjøt fart, på mandarin.

- Etter at jeg dro til Kina hadde jeg et lite ønske om å få til noe på kinesisk, men det føltes veldig langt frem i tid. Da kunne jeg ikke prate noe kinesisk. Sakte, men sikkert begynte jeg å pusle med rim, samtidig som jeg lærte meg språket, sier Okkenhaug til Adressa.no.

Nå jobber han under artistnavnet Xiao Ou, som på norsk betyr Lille Europa.

Ny musikkvideo

Nylig slapp han sin nyeste musikkvideo til låten «Beijing Gushi».

Til Kingsize beskriver han denne som en hyllest til den kinesiske hovedstaden han nå altså har kalt sitt hjem i syv år.

- Det er en historie om da jeg var ny i Beijing i 2007 og om de tingene man opplever som helt ny i byen. En mimring til tiden da jeg var helt fersk, og samtidig en hyllest til Beijing, sier Okkenhaug til adressa.no om musikkvideoen.

- Spiller du litt på at du er nordmann som rapper på kinesisk?

- Ja litt. Jeg gjør det i et par av av låtene og legger ikke skjul på at jeg skiller meg ganske godt ut fra resten av hiphop-scenen som er i byen. Det tar jeg bare som en fordel, at jeg kan bruke det til å vekke interesse er bare kult. Jeg tror at jeg, gjennom andre låter som ikke spiller på det, viser at jeg har et større register å spille på, forteller han.

Kinaturné

Det begynte med små rim og skriblerier, mens han parallelt studerte språket på fulltid og hadde en kinesisk omgangskrets.

- Først lagde jeg en låt, bare for å ha noe å gjøre en fredagskveld. Jeg spilte den inn, fikk laget en video og den fikk utrolig bra tilbakemeldinger på nett. Da blomstret tankene om å bare kjøre på videre og nå har jeg gitt ut et fullt album og vært på kinaturné, beskriver 32-åringen.

I Kina er Youtube sperret, men Okkenhaug hevder at musikkvideoene sine i snitt har 100 000 visninger hver på tilsvarende videosider.

- Jeg føler at jeg har vunnet respekten til hiphopmiljøet i Beijing etter at jeg ga ut albumet mitt. Jeg begynner å bli et kjent fjes, selv om jeg ikke er blant de mest etablerte.

Flyttet til Norge

Ifølge Okkenhaug er hiphop et ganske nytt fenomen i Kina, men 32-åringen fra Ranheim har likevel rukket å bli omtalt i kinesisk presse og holdt en rekke konserter.

Nå har han flyttet tilbake til hjemlandet og er bosatt i Oslo, men legger ikke hiphopkarrieren på hyllen av den grunn.

- Hvis jeg legger ut en video fra Norge, så får folk det med seg i Kina. Vi får se om det blir fornuftig å flytte tilbake, men nå er jeg i en mellomfase. Jeg har savnet frisk luft og fin natur, og det var litt viktig for meg personlig å flytte hjem for en periode, forklarer han.

- Du skifter ikke over til morsmålet da?

- Jeg kommer helt klart til å holde det kinesiske prosjektet i gang, men jeg har litt lyst til å prøve meg på trøndersk igjen. Det hadde vært artig, sier Okkenhaug og forteller at han har norske låter som ennå ikke er utgitt.

Varsler nytt album

Okkenhaug begynte som soloartist, men Xiao Ou er nå et samarbeidsprosjekt med produsenten DJ Peewee, Eirik Blåsternes, fra Bergen.

Tilfeldigvis møttes de to på en kafé i Beijing, og fant tonen umiddelbart.

- Han flyttet inn i et ledig rom hos meg, vi ordnet et lite studio hjemme og spilte inn en plate. Det hele var et tilfeldig sammentreff, sier 32-åringen og ler.

Etter to måneder i Oslo holdes hjulene fremdeles i gang.

- Vi jobber med noen videoprosjekter, har spilt inn noen nye låter og tenker en kinaturne til våren, frister han.

Under kan du se «Beijing Gushi»:

Xiao Ou planlegger å legge ut på sin andre kinaturné neste år. Foto: Privat
Den nye musikkvideoen «Beijing Gushi» fikk ifølge Okkenhaug over 10 000 visninger på ett døgn i Kina. Foto: Privat