Direktør Torunn Herje ved Sverresborg Folkemuseum gjør det klart at det skal svært mye til før St. Olav domkirke havner på Sverresborg.

Det er veldig lite realiserbart, sier Herje om forslaget til kunsthistoriker Daniel Johansen om å flytte hele St. Olav domkirke – med Håkon Blekens mosaikk - opp til Sverresborg Folkemuseum, som et formidlingsrom for modernismen i Trøndelag.

Les også: Håkon Blekens hovedverk destrueres

For dyrt

– Vi har 90 antikvariske bygg, og sliter økonomisk med å ta vare på det vi allerede har. Vi kan ikke prioritere å ta fatt på nye, store kostbare prosjekt, sier Herje.

I dagens papirutgave av Adresseavisen, utfordrer kunsthistoriker Daniel Johansen Sverresborg Folkemuseum om å ta inn hele kirka, med Håkon Blekens mosaikk, som et godt eksempel på modernismen i Trondheim.

Johansen mener kirka er helt enestående i norsk sammenheng, med sitt modernistiske uttrykk. Kunsthistorikeren mener videre at kirka har havnet i den såkalte «arkitektoniske blindsonen», som er erfaringen om at arkitektur fra den foregående stilperioden, må modnes, før den blir verdsatt.

Bygger byavdeling

– Det er litt av en utfordring, og en morsom utfordring også. Johansen har rett i at vi er for lite flinke til å se verdien i vår tidshistorie, det gjelder også museer. Vi er i ferd med å gjøre noe med det nå. Samtidsdokumentasjon og samtidsformidling blir viktig på Sverresborg fremover. Men vi må se hvordan vi skal gjøre det, og ta tak i det. Det er ikke sikkert det blir med ei kirke, sier Herje som forteller at museet for tiden bruker store ressurser på sin byavdeling.

– Vi er i ferd med å bygge opp en stor og sterk byavdeling.

Kun hvis den politiske viljen er veldig stor, og det offentlige tar regningen, kan det bli aktuelt å vurdere St. Olav domkirke, ifølge Herje.

– Det er de første forutsetningene. Samtidig må vi på Sverresborg tenke hva som er riktig for oss, hvilke bygninger er det rett å ta inn? Det må ligge en plan til grunn, og der er vi ikke enda, sier direktøren.