Årets festmote har en langt mer voksen stil enn i fjor. Vi snakker om gallapreg, rød løper og 60-tallet.

«Det Hollywood designer i dag, vil alle bære i morgen», sa den franske moteskaperen Elsa Schiaparelli i 30-årene

Filmdivaene Grace Kelly og Greta Garbo hadde sklidd rett inn i motebildet med sin sofistikerte overklasseeleganse. Kjolene skal gjerne være i velur eller satin, leppene røde og håret kan ha blanke, myke bølger i år. Det rufsete, unge «rett på nachspiel»-uttrykket er byttet ut med en sober, feminin og langt mer preppy stil. Studentene ved Norsk Fotofagskole i Trondheim som går på linja for makeup og styling er tydelige på at det er «upperclass»-stilen som gjelder nå.

Luksus og eleganse

– Stilig og delikat, det er det folk må lete frem. Og det er viktig å ikke overdrive, men finne frem til et rent uttrykk. Det er slutt på å lesse på for mye, du må gjøre noen valg, sier Hege Lunnan som er fagleder og stylist ved Fotofagskolen. Studentene nikker. De har fulgt med i timen, og følger generelt med på motetrendene.

– Klærne er førende. Dersom du har en kjole med masse paljetter bør du begrense smykkene betraktelig, sier Maria Ottervik.

– Alle kan forsøke å finne sin egen stil, det er ikke bare en stil som gjelder, men fellesnevneren er at du ikke må blande for mye. Det er da du får frem det eksklusive preget som er så riktig nå, sier Kent Johansen.

Hollywood i motebildet

Motebildet lar seg inspirere av film og tv, og de siste årene er det 60-tallet og «Mad Men» som har dominert. I år har James Bond-filmen «Skyfall» med all sin glamour satt sitt preg på festmoten. Glitter, paljetter, strass og diamanter er viktige elementer, men ikke for mye.

– Aldri alt på en gang, det er en god regel. Dersom du har mye makeup, bør du velge en enklere frisyre, sier Lunnan.

– Det er mye kule smykker og accessoirer å se, men der gjelder også prinsippet om å ikke overdrive. Dersom du har store, glitrende øredobber, bør du kanskje ikke satse på store kjeder og armbånd i tillegg, sier Maria Helløy Schistad.

Sin egen stil

Vær kreativ, er rådet fra styliststudentene. Å finne frem til et personlig uttrykk, en egen tvist på antrekket, er det som skal til for å bli iøynefallende og lekker.

– Det blir alltid mer spennende når du klarer å bryte med noe, velge en personlig vri. Det kan være alt fra en crazy veske, til en tøff ring eller en annerledes jakke, sier Kent Johansen.

– Det er kanskje spesielt viktig når du går for en kjole fra kjedebutikkene, en du kan risikere at flere har valgt på det samme julebordet. Da gjelder det å krydre kjolen med din egen stil og finne et tilbehør som hever antrekket, og fremhever det beste ved deg, sier Therese Danø.

– Jeg ville for eksempel valgt å ha en dressjakke over en superelegant kjole fordi jeg liker det litt androgyne uttrykket. All glamouren kan fort bli for «damete» for meg, supplerer Linn El Ri Flatås som er lærer og stylist ved Fotofagskolen.

– Og jeg går gjerne med dødningehodesmykker til antrekkene hvis jeg føler at stilen blir for voksen og kanskje overdrevent elegant. Jeg liker å bryte med noe som er litt rocka, sier Lunnan.

Moderat glitring

Grått, svart, rødt og burgunder er fargene det er mye av på festantrekkene nå. Divakjolen i velur eller satin har de fleste butikkene en variant av. Glitter og stas kommer vi ikke utenom når det nærmer seg jul. Men du trenger altså ikke konkurrere med juletreet om å glitre mest.

Du kan godt glitre, men ikke for mye. Stilen skal være elegant på årets julebord. Foto: Mari Vold