Verket er en markering av Steinkjerfestivalens tiårsjubileum, og i bestillingen ligger det at musikken skal være inspirert av Jakob Weidemanns kunst.

Steinkjerkunstnerens særegne glassmalerier og det store nonfigurative maleriet på fondveggen gjør at Steinkjer kirke gjerne blir referert til som «Weidemann-katedralen».

– Jeg spilte en solokonsert der for noen år siden. Det er et flott rom med fantastiske malerier. Det var et vendepunkt for Weidemann da han malte de bildene, sier Stian Westerhus, som synes det er en en ære å få lage jubileumskonserten.

Etter at 36-åringen fra Jådåren i Beitstad gikk ut fra Jazzlinja i Trondheim i 2005, har hans eksperimentelle spillestil gitt ham internasjonal anerkjennelse. Han har samarbeidet med en rekke ulike artister, men har også gitt ut fire soloalbum.

ANMELDELSE: Fascinerende lydorgie

Det siste, «Maelstrom» (2014) sammen med Pale Horses, var en bearbeiding av materialet han laget i forbindelse med bestillingsverket i Nidarosdomen under Olavsfestdagene i 2013. Konserten i Steinkjer vil bli en videreføring av dette.

Jakter det uventede

– Å skrive et bestillingsverk er en gylden mulighet til å gjøre noe spesifikt innenfor en ny kontekst. Man kan skrive musikken inn i en større sammenheng, og det liker jeg godt. Jeg er ikke fremmed for å la musikken gå utover sine egne bredder. Samtidig får jeg utfordret meg selv, ved å se nærmere på hva det egentlig er jeg komponerer, sier Westerhus.

Med seg skal han ha Ståle Storløkken på kirkeorgel og synther, Erland Dahlen på trommer, Pekka Stokke på video og lysdesign, i tillegg til lokale bidrag.

– Dette er musikere som er enormt kapable til å ta små destillerte ideer og lage musikk ut av det. Jeg skriver ikke alt ned alt på noter; musikerne får frihet til å tolke selv. Dette er folk jeg har jobbet mye med, og når vi spiller sammen skjer det som regel noe uventet, men ekstremt bra greier, sier gitaristen.

Da vi snakker med ham har han nettopp kommet hjem etter en to ukers Europa-turné med Sidsel Endresen.

Fallskjerm med blylodd

Duoen ga i 2012 ut albumet «Didymoi Dreams», som vant Spellemannspris i kategorien jazz. I fjor høst fulgte de opp med «Bonita». I mai spiller de på Jazzfest i Trondheim.

I slutten av april kommer dessuten nytt album fra Monolithic, den eksperimentelle ekstremmetall-duoen han har sammen med Motorpsycho-trommis Kenneth Kapstad. «Frantic calm» er oppfølgeren til «Black Science» (2009) og ble spilt inn for fem år siden.

– Etter det forrige albumet dro vi på en fire uker lang turné i en svett kassebil. Vi dro ut med noen skisser, og kom hjem med en håndfull låter. Man har et vanvittig overskudd etter en slik turné. Vi tok med oss en kasse øl og gikk rett i studio og moste det inn, sier Westerhus, som er glad de endelig har fått overskudd til å gi ut platen.

ANMELDELSE: Kaoskontroll

Albumet utgis på Trondheim-labelen Crispin Glover Records, i samarbeid med Stickman Records. 23. april blir det releasekonsert på Familien i Trondheim.

– Å spille i Monolithic er som en skikkelig slåsskamp. Kenneth beskrev det som å hoppe i fallskjerm med et blylodd på ryggen. Det er bare å legge seg i trening.

Gir ut sitt femte soloalbum

Ellers jobber Westerhus med musikk til et dansestykke av Kenneth Carlson som skal fremføres i Inderøy i sommer. Han skal spille på et knippe festivaler sammen med Sidsel Endresen, og han er i ferd med å lytte seg gjennom mengder av liveinnspillinger i sitt nye helanaloge mikserom i Oslo.

Straks skal han også i gang med sitt femte soloalbum. Likevel ser det ut til å bli en relativt rolig vår og sommer til ham å være.

– Jeg fikk barn for to år siden, men jeg begynner så vidt å nærme meg normalarbeidstempo igjen.

Sjef for Steinkjerfestivalen, Svein Bjørge, har prøvd å booke Westerhus i flere år. Han er glad det endelig lyktes.

– Internasjonalt er han en av de mest kjente artistene fra Steinkjer. Han reiser verden rundt og er meget anerkjent både som komponist og musiker, sier Bjørge.

Konserten finner sted 25. juni. Festivalen kan ellers by på artister som Roger Hodgson med fullt band, DumDum Boys, Europe og Seigmen.