Siden 2001 har tolv menn og tre kvinner vært olsokprofiler på Stiklestad (pluss). Også på talerstolen i år dominerer mennene.

Dette skjer selv om det er sterke kvinner i de viktigste lederposisjonene på det historiske slagstedet. Turid Hofstad er ubestridt direktør ved det nasjonale kultursenteret, mens Marit Moum Aune leder troppene på amfiscenen.

- Jeg er enig i kritikken som kommer frem. Det er for å få kvinner som profileres. Men det gjelder ikke bare på Stiklestad, det skjer i de fleste sammenhenger her til lands, sier Marit Moum Aune.

Flere store kvinneroller

Spelregissøren har ansvaret for flere undre profesjonelle kunstnere og statister.

- Det finnes mange interessante kvinner som kan profilere ethvert arrangement. Men jeg må starte med meg selv. Jeg har heller ikke vært god nok på dette området. Det er noe med det at man hører mer på mannfolk enn kvinnfolk, selv om man er kvinne selv. Det er noe som ligger i kulturen vår. Derfor må vi alle skjerpe oss.

Marit Moum Aune sier også dette gjelder i teatret.

- Vi må gi større roller til kvinner. Teatret sliter med samme problematikk, og derfor er det viktig at jeg feier for min egen dør først. Men det er e ekstremt viktig at det skrives om dette. Vi må aldri gi oss på dette, mener spelregissør Marit Moum Aune.

Debatten er viktig

Adresseavisen har gått gjennom tidligere olsokprofiler og de mest profilerte programpostene under olsokdagene på Stiklestad i år. Tendensen er klar: Mennene dominerer. De siste par årene har debatt fått en stadig viktigere og større plass på programmet. Gjennom konseptet «Talerstolen Stiklestad» inviterer Stiklestad Nasjonale Kultursenter fagfolk og sentrale representanter for kirke, politikk og samfunnsliv til debatt.

I år er to kvinner og fire menn invitert opp på talerstolen. Fire menn fronter olsokseminaret, som også kulturminister Thorhild Widvey deltar på. I tillegg er årets olsokprofil (kronprins Haakon), festivalkunstner (Per Fronth) og åpningstaler (stortingspresident Olemic Thomessen) alle menn.

- Synd og skuffende, mener flere trønderske toppkvinner.

- Det finnes nok kvinner som både er interessante og dyktige. Det gjelder bare å ha en bevissthet rundt dette, mener Marit Moum Aune.

Flere kvinner på blokka

Direktør Turid Hofstad ved Stiklestad nasjonale senter har uttalt at de vil jobbe for å bedre kjønnsbalansen, og at de har flere kvinnelige navn på blokka.

- Jeg skjønner at spørsmålet kommer. Det har vært langt færre kvinnelige olsokprofiler, det er vi oppmerksom på. Vi har en ambisjon om å jevne ut dette fremover, uttalte Hofstad onsdag.

Spelets regissør Marit Moum Aune. Foto: Leif Arne Holme