Polsk mor og italiensk far forklarer navnet. Eierandel i en flott, gammel og attraktiv vinmark som familien i mange år leide ut til Angelo Gaja og Produttori del Barbaresco er bakgrunnen for at Olek Bondoni på kort tid har klart å etablere seg som kvalitetsprodusent. Da vinmarken ble tatt tilbake lå alt til rette for å lage toppviner.

LES OGSÅ: Bertelsen til Det Norske Brenneri

LES OGSÅ: En vinbok til å bli klok av

Fra by til land

Han lager ennå bare 15000 flasker i året, så Bondoni-vinene er ettertraktet og det er et svært lite volum som kommer til Norge av hver årgang. Her gjelder det å passe på. Nye årganger er på vei inn nå eller like over påske.

– Det er riktig at jeg vokste opp i bygatene i Torino. Men vi hadde slekt og sommerhus i Barbaresco, og jeg elsket å sitte på med traktoren til bestefar, så etter universitetet var jeg fast bestemt på å begynne som vinbonde i Barbaresco, forteller Olek Bondoni.

Solgte til familie og venner

Problemet var at det familien eide av vinmarker var ubetydelig. Ikke hadde han vinhus eller vinkjeller heller. Så Olek oppsøkte Paolo Saracco og ba om å få jobbe der, for å lære. Samtidig begynte han å kjøpe opp eikefat og tomflasker. Etter noen år hos Saracco reiste han verden rundt som en slags «flying winemaker», for å skaffe seg enda mer praksisbakgrunn.

For ti år siden var han så klar for å begynne på egen hånd. Den første årgangen han laget solgte han til familie, venner og bekjente i store glassballonger.

Ble pushet av mamma

– Det var mamma som pushet meg til å lage vin. Jeg har arvet noe av hennes polske energi. Nå har jeg hånd om 3,5 hektar. Målet er å lage 20000-22000 flasker i året. Fra bestefar har jeg fått en flott vinmark med pelaverga-druer. I tillegg har jeg noe barbera og noe dolcetto, så det blir ikke bare nebbiolo-viner fra min hånd, sier Olek som i dag lager fem forskjellige røde viner. En av Barbaresco-vinene er på druer fra 90-95 år gamle vinstokker.

LES OGSÅ: Strålende slipp fra Produttori

Lærte i Australia

Han sier at han lærte alt om tradisjoner i Bordeaux da han reise rundt for å skaffe seg erfaring. Og at han ble inspirert av helheten i tankegangen hos de australske vinskaperne han jobbet sammen med.

– De er veldig praktisk anlagt, og har lett for å tenke nytt. Men når det kommer til arbeidet i vinmarkene og i kjelleren er de veldig strikte.

Alt Olek Bondoni gjør er biodynamisk og økologisk. Vinene hans, spesielt dolcetto og barbera, er supersaftige, med magisk, fersk frukt. Barbaresco-vinene er mer elegante og tidløse.