For første gang i historien er det norske Vinmonopolet på hugget når det er verdenspremiere på de mest eksklusive tørre, tyske hvitvinene.

Dermed lanseres de i Norge bare fire dager etter at de ble gjort tilgjengelig i Tyskland.

Les omtale av nyhetene her:

Ny klassifikasjon

Etter at Verband Deutscher Qualitäts- und Prädikatsweingüter (VDP) over lengre tid har arbeidet for å få en bedre klassifikasjon av tyske viner og ikke minst tyske vinmarker, begynner vi nå å se resultatet av dette arbeidet. Målet har vært å få til en klassifikasjon på linje med Burgund, hvor Grand Cru er toppnivå, mens Premier Cru følger like under.

Ørn med drueklase

I Tyskland skal betegnelsene på vinmarkene nå være Grosse Lage (Grand Cru) og Erste Lage (Premier Cru). Deretter følger betegnelsene Ortswein og Gutswein. Tørr vin fra en Grosse Lage-vinmark får betegnelsen Grosses Gewächs. Se etter en ørn med drueklase på kapselen!

Det er disse vinene som nå for første gang kommer samtidig på Vinmonopolet som i resten av verden. Tidligere har Vinmonopolets rigide system med testing av viner i lang tid før de lanseres gjort dette umulig. Dermed har norske forbrukere gått glipp av en del av godbitene. Det kan det nå være slutt på.

Kjølig årgang

Årgang 2013 beskrives som en kjølig årgang som har gitt viner med høy friskhet og en god andel eplesyre. En frisk, markant syrestruktur gjør seg ofte godt i grosses Gewächs-viner som ellers kjennetegnes på sin rikhet og fedme.

Mosel og Pfalz er de to tyske regionene som har spesielt fokus nå i september. Morsomt er det at det lanseres to forskjellige viner fra hver av de berømte vinmarkene Brauneberger Juffer-Sonnenuhr (Mosel), Forster Ungeheuer (Pfalz) og Deidesheimer Grainhübel (Pfalz). Da har man mulighet til å sammenligne hvor forskjellig viner fra to vinhus kan være, selv om druene er hentet fra samme vinmark.

Syv forskjellige Grosses Gewächs-viner er blant nyhetene, til priser fra 247,90 til 339,50 kroner. Kvalitet koster!

797 nyheter

Nyhetsslippet på Vinmonopolet for september består av hele 712 nye produkter i bestillingsutvalget og 85 nye produkter i basislisten. Nok å velge mellom, med andre ord...

Tysk stjerne: Oliver Haag er winemaker og ansvarlig ved Weingut Fritz Haag.