Erlend Hassel og Andreas Espetvedt Nordstrand tar til orde for «en åpen, faktabasert dialog» om terapeutiske effekter av psykedeliske stoffer, herunder psilocybin, virkestoffet i fleinsopp, og MDMA, i behandling av psykiske lidelser. Kronikken deres bidrar imidlertid i liten grad til et faktabasert ordskifte grunnet udokumenterte påstander som at MDMA er «bemerkelsesverdig effektivt» i behandling av PTSD og at «behandlingseffekten er oppsiktsvekkende og overgår langt alle andre eksisterende behandlingsalternativer».

Det er bred konsensus om at den beste behandlingen vi har tilgjengelig for PTSD i dag er såkalt traumefokusert psykoterapi. Hvis man skal undersøke om MDMA-assistert behandling er mer effektivt enn eksisterende kunnskapsbasert behandling, må man sammenligne behandlingsformene direkte mot hverandre i kliniske studier. Slike studier finnes ikke.

Når vi sammenligner behandlingsresultater på tvers av ulike kliniske studier er det lite som tyder på at MDMA-assistert behandling har en behandlingseffekt som «overgår langt alle andre eksisterende behandlingsalternativer». Til nå er det publisert åtte kliniske studier på MDMA-assistert behandling for PTSD. Basert på dem virker MDMA-assistert behandling å ha noenlunde tilsvarende effekt som eksisterende kunnskapsbasert behandling, både målt i form av hvor stor bedring folk får og hvor mange som blir helt friske.

Kliniske studier på psykedelika i behandling av psykiske lidelser preges også av en rekke metodiske svakheter som trolig bidrar til kunstig store behandlingseffekter.

Selv om MDMA-assistert behandling ikke er forbundet med bedre behandlingseffekter enn eksisterende kunnskapsbasert behandling, er MDMA-assistert behandling vesentlig mer omfattende enn behandlingsmetodene som brukes i dag. Traumefokusert psykoterapi tilsvarer vanligvis 8–16 behandlingstimer, mens regnet i antall timer innbefatter MDMA-assistert behandling 28–42 behandlingstimer. MDMA-assistert psykoterapi er dermed mye dyrere enn eksisterende behandling.

Foreløpig er det altså lite forskning som tyder på at MDMA-assistert behandling av PTSD bidrar til mer helsegevinst enn allerede eksisterende kunnskapsbaserte behandlingsformer, og ressursbruken ved MDMA-assistert behandling er vesentlig høyere. Vi trenger mer og bedre klinisk forskning på psykedeliske stoffer i behandlingen av psykiske lidelser. Men foreløpig er det lite klinisk forskning som underbygger påstandene fremsatt av Hassel og Nordstrand.

Hva mener du? Send inn din tekst til debatt@adresseavisen.no eller delta i debatten i kommentarfeltet nederst – og husk fullt navn!