I fjor vinter hadde romfolk og andre fattige nær 2000 gjestedøgn i akuttovernattingstilbudet til Kirkens Bymisjon og Røde Kors i Trondheim. Da leide de et sted i Innherredsveien, men disse lokalene er ikke lengre tilgjengelige.

- Vi har lett etter et nytt lokale siden i vår, og vi har vært i kontakt med mange utleiere, men vi har ikke lyktes med å finne et sted. Vi har finansieringen, og vi har nok frivillige, så det er veldig synd hvis dette ikke blir noe av. Det kan virke som om utleierne er skeptiske til målgruppen, sier Veronika Sve i Trondheim Røde Kors.

Dag Aakre i Kirkens Bymisjon i Trondheim sier det slik:

- Vi er sikre på at det finnes slike lokaler, men mange ønsker ikke å leie ut til dette formålet, sier Aakre.

Les reportasje fra fjorårets overnattingstilbud

Dette trenger de

På finn.no ligger Røde Kors sin annonse: «Behov for plass til 20 - 30 feltsenger samt tilgang til toalett, vask og dusj. Tilbudet bemannes av ansatte og frivillige fra begge organisasjoner,» heter de i annonsen.

- Det er ikke absolutt nødvendig med dusj, men vi ser at det er en fordel. Lokalet må være i Trondheim sentrum eller i rimelig avstand, sier Sve.

Noen privatpersoner har tatt kontakt, men de har enten hatt for små lokaler eller for langt unna byen.

- Vi har Trondheim kommune som referanse på at ingenting gikk galt i fjor. Vi hadde ingen hendelser på overnattingsstedet, og vi har våkne nattevakter. Kommunen var veldig fornøyd med oss i fjor, sier hun.

Les også: Prester i Trondheim vil gå i fengsel for tiggerhjelp

Ville åpne 1. november

Røde Kors og Kirkens Bymisjon sier de ønsket å åpne 1. november, men nå ser det ut som om planen ryker. Aakre håper nå at noen tar kontakt:

- Vi ser en sterk mobilisering når det gjelder flyktninger nå. Vi tror det finnes idealisme også blant dem som har lokaler og eiendommer, og det prøver vi å lokke frem: Her er det en mulighet til å utgjøre en stor forskjell. Vi ber heller ikke om noe gratis, vi skal betale for det, sier Aakre.

70 gjester i fjor - ønsker helårstilbud

Rundt 70 gjester fra Romania, Italia, Latvia, Litauen, Russland og Polen benyttet i fjor tilbudet fordelt på nær 2000 gjestedøgn. En av fire gjester var kvinner, og alderen spente fra 21 år til 69 år. I februar og mars var det stor pågang, enkelte gjester måtte avvises fordi grensen på 30 overnattende ble nådd.

Organisasjonene har fått midler fra Justis- og beredskapsdepartementet, og har i tillegg bidratt med egne penger. De mener det er behov for et helårstilbud, men dagens ressurser holder kun til tilbud om vinteren.

- Nasjonale og lokale myndigheter må i større grad anerkjenne at de humanitære utfordringene knyttet til fattige tilreisende har kommet for å bli, og dette må tas hensyn til i utviklingen av sosialpolitiske tiltak, heter det i en rapport om temaet fra Kirkens Bymisjon og Røde Kors.

Les også: Regjeringen trekker forslaget til tiggerforbud

Tilbud i fjor: En av sovesalene i Innherredsveien der tiggere og andre kunne overnatte i fjor. Foto: Håvard Haugseth Jensen
Innheredsveien: Romfolk fikk overnatte her i fjor. I år er det uklart om det blir noe tilbud. Foto: Håvard Haugseth Jensen
Leter etter nytt sted: Veronica Sve i Røde Kors har vært i kontakt med svært mange utleiere uten å finne et lokale. Foto: Håvard Haugseth Jensen