I amfetaminbruk er byen verre enn både Amsterdam og London.

Undersøkelsen som er utført av Norsk Institutt for vannforskning (NIVA) i samarbeid med Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS) og Trondheim kommune (Vann og Avløp), viser et amfetaminforbruk på i overkant av 110 gram per dag.

Fra to renseanlegg

– Målt i forhold til antall innbyggere bekrefter funnene at bruken av amfetamin i Trondheim er på nivå med det høyeste som er målt i Europa. Det er gjort lignende analyser av kloakk og avløpsvann i 42 byer i Europa, blant annet London og Amsterdam. Det er bare Göteborg og Antwerpen som har like høyt amfetaminbruk pr. 1000 innbyggere som Trondheim, sier forsker Ellen J. Amundsen ved Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS).

Forskere fikk prøver av kloakk og avløpsvann tatt fra renseanleggene på Ladehammeren og Høvringen annenhver dag i perioden 28. februar til 23. april.

Adresseavisen besøkte i går renseanlegget på Ladehammeren. En 200 meter lang tunnell fører kloakken inn i anlegget og forbi en automatisk prøvetager. Denne henter prøver av avløpsvannet, før det går videre til rensing. Det er prøver fra denne maskinen NIVA har mottatt, opplyser prosessingeniør Cecilie Larsen i Trondheim kommune.

Ut fra prøvene har NIVA gjort en beregning av forbruket av stoffene amfetamin, metamfetamin, kokain og ecstasy.

– Våre analyser viser at det totale forbruket av amfetamin, metamfetamin og ecstasy var mellom 150 og 200 gram per dag i måleperioden. Amfetaminforbruket falt betydelig i løpet av prøveperioden, men dette ble oppveid av en kraftig økning i forbruket av metamfetamin, så det totale forbruket holdt seg stabilt, sier forsker Malcolm Reid ved NIVA.

– Klart ønske om «speed»

– Fra et forskersynspunkt er det interessant at forbruket av amfetamin er større i Trondheim enn i Oslo. Det bekrefter lignende undersøkelser fra Tromsø og Arendal. Også disse byene hadde i gjennomsnitt høyere amfetaminbruk pr. 1000 innbyggere enn hovedstaden, sier Amundsen.

Mens heroin er et narkotisk stoff som får brukeren til å slappe av, har amfetamin en oppkvikkende virkning.

– Brukermønsteret i de ulike byene forteller oss måten brukerne ønsker å bli ruset på. Med en så høy andel amfetamin er det tydeligvis et klart ønske om «speed» (amfetamin kalles tradisjonelt speed («fart» på engelsk) i rusmiljøene, red.anm.) i Trondheim, sier SIRUS-forskeren.

Hun mener det ikke er «direkte overraskende» at amfetaminet dominerer i forhold til kokain.

– Kokain er et dyrere stoff og mindre benyttet i miljøene med den største daglige narkotikabruken. Kokain blir i større grad brukt i helgene i den generelle befolkning. Denne type bruk er tydeligvis mindre i Trondheim enn i Oslo, sier Amundsen.

Ingen flere undersøkelser

Det er ikke planlagt noen flere analyser av kloakk - og avløpsvann med tanke på kartlegging av narkobruken i Trondheim.

– Vi har i samarbeid NIVA etablert årlige undersøkelser i Oslo. Vi er også i ferd med å få til avtaler om lignende analyser i Bergen og Stavanger. Dette er undersøkelser som vi bekoster selv. Vi er også interessert i faste analyser av kloakk- og avløpsvann i flere norske byer, blant annet Trondheim, men vi mangler midler for å finansiere undersøkelsene. 14 dagers prøvetaking i året koster om lag 80 000 kroner, og Trondheim kommune takket i 2012 nei til vår forespørsel, sier Amundsen.

Kloakken avslører: En fersk analyse av kloakk og avløpsvann viser at Trondheim i amfetaminbruk er verre enn både Amsterdam og London. Her kommer kloakken inn i renseanlegget på Ladehammeren. Foto: Javad Montazeri