– Vi har det veldig travelt. Det føles alltid som om det mangler en medarbeider, sier hun.

Carmen er plasstillitsvalgt på Charlottenlund helse- og velferdssenter. Hun vet hva det vil si å jobbe innenfor eldreomsorgen i Trondheim, med knappe ressurser, få pleiere på jobb og sjelden eller aldri tid til å ta seg av pasientene på en god måte.

– Vi er veldig presset på tid, vi skal observere og dokumentere, pasientene skal ha mat og medisiner til rett tid, kanskje følges på do og få stell når de ber om det. Vi må også ta oss av pasienter som er urolige og være forberedt på at uventede ting plutselig skjer. Det er ikke nok ressurser til å gjøre en god jobb når vi er så få, sier Hjemås.

Kritikk fra opposisjonen

Adresseavisen har den siste uka publisert flere artikler om situasjonen i eldreomsorgen i Trondheim kommune. Opposisjonen i trondheimspolitikken, Høyre, Frp og Venstre, mener ordfører Rita Ottervik og de rødrønne har sviktet på en rekke området, og har pekt på en rekke feil og mangler innen eldreomsorgen. Dette er et resultat av et systemsvik, mener de.

Ordfører Rita Ottervik (Ap) sier flertallet har vært nødt til å satse på å bygge flere nye sykehjemsplasser for å møte behovet, og at det derfor ikke er blitt prioritert å øke grunnbemanningen i eldreomsorgen. Dette skal man imidlertid se på for kommende periode.

Døende pasienter

Carmen Hjemås, som arbeider som sykepleier ved Charlottenlund helse- og velferdssenter, forteller at det er sykepleiernes ansvar også å ta seg av døende pasienter. Hjemås sier det da blir vanskelig å ha oversikt over situasjonen for de øvrige pasientene. Det er pålegg om at minimum én sykepleier skal være til stede på hver vakt. Men det er ikke alltid dette går. Da må det leies inn vikarer eller assistenter.

– De gjør en god jobb, men stadig skifte av personell betyr at pasientene blir urolige.

Ofte sykefravær

Normalt er én sykepleier på nattevakt på en avdeling med 16 pasienter. I tillegg skal det være én hjelpepleier og én assistent til stede. Er en sykepleierkollega på naboavdelingen fraværende, må den ene sykepleieren på jobb ta ansvaret for hele etasjen med 32 pasienter. Og det har hendt at Carmen har vært alene som sykepleier med ansvar for begge etasjene med totalt 64 pasienter.

– Dette har jeg opplevd flere ganger, særlig i helgene. Sykefraværet er høyt. To sykepleiere på hele huset er ikke uvanlig. Det hender også at flere pasienter er syke samtidig, sier hun.

Ikke attraktivt

Carmen synes ikke det er rart at det ikke oppleves som spesielt attraktivt å være sykepleier i den kommunale helse- og velferdstjenesten. Bare syv prosent av de ferdig utdannede sykepleierne på HiST sier de vil søke seg til Trondheim kommune.

– Tror du politikerne vet hvordan jobben din er?

– Nei, jeg tror ikke de vet hvor mye hjelp en pasient på sykehjem trenger. Vi ønsker å gjøre dagen deres best mulig, men det er ikke enkelt. Vi får stadig nye med oss på jobben. De kan være ukjente med arbeidsoppgavene og situasjonen for den enkelte pasient.

Funksjonsnivå

Vanlig bemanning på dagtid ved sykehjemmet har vært ni personer på 32 pasienter. Dette er nå redusert til åtte, hvorav tre sykepleiere. Det pågår en løpende vurdering etter pasientenes funksjonsnivå som utløser ressurser.

– Vi ønsker å gi pasientene livsglede, kanskje være med dem ut på en tur. Men det er ikke alltid fristende. Vi må først og fremst tenke pasientsikkerhet. Egentlig har vi ingen steder å gå, heller. Men tross alt dette så trives jeg med kollegene mine og når jeg får tid til å snakke med pasientene. Sykehjem er ikke bare negativt. Men det kunne vært så mye bedre mer flere folk, sier Carmen Hjemås.