Politiet i Nord-Trøndelag og Statens vegvesen avsluttet nylig en omfattende kontroll ved Ådalsvollen på fylkesvei 72 i Verdal. Det er i forbindelse med den årlige tradisjonen der ungdommer kjører i kolonne på harrytur til Åre i Sverige på skjærtorsdag.

Under kontrollen ble hele 605 biler kontrollert, hvorav 200 av disse ble grundig kontrollert, opplyser operasjonsleder Morten Evensen i Nord-Trøndelag politidistrikt.

Én bil avskiltet

21 bilister fikk mangellapp, ett forenklet forelegg ble gitt for ulovlige lys, mens én bil ble avskiltet .

- Det er forskjellige grader av mangellapper også, men i og med at så mange kjøretøy ble kontrollert, gikk det ganske greit. Vi håper at de tiltakene vi gjør sørger for at ungdommene kommer seg trygt frem og tilbake, sier Evensen.

Også på E14 gjennomføres det kontroll denne dagen, og her har foreløpig 300 kjøretøy blitt kontrollert.

- De som er der sier at kjøretøyene er av bedre kvalitet enn de har vært tidligere år, sier operasjonslederen.

Senking av karosseri

Det er hovedsakelig ungdomsbilene blir kontrollert, og de har fått mangellapp hadde blant annet soting av vinduer, senking av karosseri, uoriginalt ratt og uoriginale dekk- og felgkombinasjoner. Det var også en del som hadde lys som ikke var etter boka. Én sjåfør fikk forenklet forelegg for ulovlig lys.

Vegvesenet hadde ei såkalt ANPR-maskin med seg. Det er et nummergjenkjenningssystem som skanner bilskilt.

- Det var fire som hadde begjæringer, men alle fikk kjøre videre. Det fikk også de som fikk mangellapp. Det var to som ble bedt om å returnere til Verdal for å hente kjennemerke, forteller inspektør Aarild Aalberg ved Statens vegvesen.

- Grei tilstand på bilene

Til tross for at det var en del å sette fingeren på, mener inspektøren at det var en positiv kontroll.

- Det var forholdsvis grei tilstand på bilene. Det var litt bedre enn forventet faktisk. Det var ingen graverende forhold, sier han.

Ungdommene som fikk en mangellapp på veien over til Sverige må ta en etterkontroll senere.

Ola Røvik fra Statens vegvesen undersøker bilen. Denne bilen kom seg ikke over grensen, men var én av to biler som fikk beskjed om å returnere. Foto: Leif Arne Holme
Anja Tronsmo og Knut Salberg fjerner film på lykter før de fortsetter turen til söta bror. Foto: Leif Arne Holme
Arild Ålberg på plass i Ådalsvolden hvor 605 biler ble kontrollert i dag. Foto: Leif Arne Holme