Rundt 400 personer fra NTNU og St. Olavs Hosptial var tilstede i Dokkhuset i Trondheim da prisutdelingen fra Stockholm ble vist på storskjerm. Etterpå spilte et av Moser-ekteparets musikalske favoritter, Pelbo.

Rottepasserne

Ekteparets nærmeste medarbeidere i Kavli-instituttet var spente og forventningsfulle i forkant av prisutdelingen. Eirin Hårstad, Merethe Andresen, Grethe Jakobsen og Anne Lise Bjerkenås jobber på som dyrepleiere i Moser-laben.

- Det er en spesiell dag. Veldig artig og velfortjent, vi er veldig stolte, sa Hårstad.

Kvartetten passer på rundt 800 mus og 100-150 rotter.

- Vi sørger for at de har det bra, med mat og helsesjekker og sosialisering. De er sosiale, nysgjerrige og blir fort tamme. Veldig fine dyr, fastlo dyrepleierne.

Etter at Nobelpristildelingen ble kjent har det vært ekstra mye besøk på laben.

- Det har vært mye å gjøre, men veldig mange hyggelige besøk, fortalte de.

- De er seg selv og holder beina på jorda. Det er de beste sjefene vi kunne hatt, sa Jakobsen.

Merker trykket

Administrasjonsmedarbeider Håvard Tangvik og IT-tekniker Haagen Waade trives også i nobel arbeidsfelleskap.

- Vi merker trykket. Vi har fått veldig mange henvendelser i det siste, og flere vil det bli, sa Håvard Tangvik.

- Men det er veldig mange hyggelige ting.

Duoen syntes også de er heldige med arbeidsplassen sin.

- Det er tilfeldigheter at vi er her og får være med på dette, men det utrolig gøy, sa de.

SE BILDEGALLERI: Her får Moser-paret prisen

Rammstein-interesse

- Hvordan er de som sjefer?

- De er alltid i interessert i deg og hvordan du har det, uansett hvor travle de er. De er alltid tilstede og hører på det vi har å si, mener de to.

- De er veldig vanlige folk, akkurat som vanlige kolleger. Jeg har ikke tenkt på dem som "Nobel-folk", smiler Waade, som også er imponert over May-Britt Mosers musikkinteresse.

- Jeg sa at jeg skulle på Rammstein-konsert i Oslo, og hun ble veldig misunnelig. Der skulle hun gjerne vært, sa hun. Hæ? tenkte jeg, lo Waade.

- De liker at folk gjør sin egen greie, at de har den samme lidenskapen som de selv har for sitt fag. De er veldig stolte av NTNU og jazzmiljøet der.

Gåsehud

- Det er stort! Det er helt fantastisk å kunne feire denne forskningen. Det er med forskning vi kan bygge verden videre. De dørene som ikke er åpne allerede, vil åpne seg nå, sa Hilde Grimstad, prodekan for utdanning ved Det medisinske fakultet på NTNU.

Det var sterke følelser i sving da Grimstad så Moser-paret motta prisen.

- Jeg fikk gåsehud, fortalte hun, som sammen med kollegene brøt ut i spontan dans etter at tildelingen var gjort.

- Det flott å ha en slik jobb, å kunne kjenne på disse følelsene. Vi driver med akademisk arbeid, men vi kan også å feire, smilte hun.

Hun ser hun behovet for å skjerme paret sånn at de kan fortsette forskingsarbeidet.

- De har vært veldig åpne og imøtekommende overfor pressen og for foredrag. Kanskje må de finne litt andre løsninger på noe av det, vi kan nok hjelpe til med å finne andre som kan noen av representasjonsoppgavene deres. Det er viktig at de får tid til å drive med forskningen sin,

- Tidligere enn ventet

- Det er en fantastisk dag, sa fylkesordfører Tore O. Sandvik (Ap), som også sitter i styret for laboratoriet, Kavli Institute for Systems Neuroscience Center for Neural Computation

- Det er en drøm som ble virkelighet litt tidligere enn ventet, sa Sandivk som er opptatt av ekteparet er spydspisser i et miljø, samtidig som de deler av kunnskapen sin og er med på å styrke andre fagmiljøer.

Det ble elleville gledesscener i Dokkhuset etter at utdelingen var over og dansemusikken kom over anlegget. Foto: Richard Sagen
Hilde Grimstad (feirende til høyre), prodekan for utdanning ved Det medisinske fakultet NTNU, feiret sammen med kolleger på Dokkhuset. Foto: Richard Sagen
Gledesscener på Dokkhuset etter nobelprisutdelingen. Foto: Richard Sagen
Moser-ekteparets musikalske favoritter, Pelbo, spilte på Dokkhuset med Kristoffer Lo.