Onsdag ble det kjent at oljeselskapet Det norske klager Olje- og energidepartementets (OED) vedtak for eierskapsfordelingen av Johan Sverdrup til Kongen i statsråd. Analytikerne tror det er en maktkamp Det norske vil tape.

– Jeg tror ikke de kommer noen vei med klagen. Petroleumsloven gir departementet fullmakt til å fastsette eierandeler gjennom skjønn. Det er vanskelig for en domstol å overprøve det, sier Morten E. Lindbäck i Fondsfinans.

2. juli besluttet OED å gi Det norske en mindre andel av Johan Sverdrup-feltet enn det oljeselskapet i utgangspunktet hadde fått. Det norske fikk 11,57 prosent, ned fra 11,89 prosent, som utgjør et tap på cirka fire milliarder kroner.

Oljeselskapet har nå en uke på seg til å ferdigstille klagen

Advarer mot søksmål

For to uker siden gikk Lindbäck ut i Adresseavisen og advarte Det norske om å lage mer bråk rundt gigantfeltet Johan Sverdrup, som er det største oljefeltet på norsk sokkel siden 1980-tallet. Den advarselen har han fortsatt.

– Jeg tror ikke de vil oppnå noe ved å gå til rettssak. Jeg ville frarådet det om de spurte meg. I stedet kan det forsure klimaet mellom selskapet og myndighetene, og føre til dårligere samarbeidsforhold på alle mulige måter mellom det Norske og de andre selskapene, spår Lindbäck.

Vil ikke vedde

– Når Det norske har gått så hardt ut fra starten av, ville det vært veldig overraskende om de ga seg nå. Så langt har det ikke gitt noe positivt bidrag på selskapets eierandeler så det var ventet at dette ville bli det neste skritt. Men jeg har vanskelig å se for meg at det vil gi noen endringer, sier Helge André Martinsen, analytiker i DnB Markets.

Han får støtte fra sin analytikerkollega Teodor Sveen-Nilsen i Swedbank.

– Som investor ville jeg ikke gjort noe veddemål på at selskapet ville fått noen høyere eierandel, og ville derfor ikke kjøpt noen aksjer nå. Det er vanskelig å mene noe annet, sier Sveen-Nilsen.

– Viktig å klage

– Vi har tatt denne saken på det fulle alvor hele veien for det er store verdier som står på spill for oss. Vi kommer til å legge ned mye ressurser, både i tid og krefter for å utarbeide den best mulige klagen, sier Rolf Jarle Brøske, kommunikasjonsdirektør i Det norske.

For Det norske har det vært et avgjørende prinsipp at eierandelene på Johan Sverdrup må fordeles etter en kombinasjon av både volum og verdier. Det prinsippet mener de ikke er godt nok reflektert i OEDs vedtak om eierfordelingen. Hvis de ikke vinner frem med klagen utelukker ikke oljeselskapet at de vil gå til søksmål mot staten.

– Det er viktig for oss å anke å til Kongen i statsråd, som er det høyeste nivået i den norske forvaltingen. Vi tar et steg om gangen og synes det er viktig å sørge for en ryddig og ordentlig prosess, men vi tar ingen opsjoner fra bordet. Da kan et mulig utfall også bli rettslige skritt, sier Brøske.

Den største aktøren på Johan Sverdrup feltet er Statoil som har blitt tildelt 40,03 prosent av oljeforekomsten. I tillegg til Det norske er resten fordelt på Lundin Norway (22,6 prosent), Petoro (17,36 prosent) og Maersk Oil (8,44 prosent). At klagesaken vil påvirke samarbeidet til de nevnte tror Brøske ikke noe på.

– Vi har hatt et svært godt samarbeid med de andre selskapene. Jeg tror ikke klagesaken vil verken påvirke fremdriften eller samarbeidet videre i prosjektet. Vi lever i en bransje hvor det ofte er uenigheter som vi håndterer mellom oss, avslutter Brøske.

Låner én milliard

I går la også Det norske frem andre kvartalsrapport for 2015. Den viser driftsinntektene var på 337 millioner dollar, hvilket tilsvarer 2,7 milliarder kroner. Resultatet før avskrivninger ble 239 millioner dollar, cirka 1,9 milliarder kroner.

Gjennom kvartalet har selskapet hentet én milliard kroner, blant annet ved å utstede obligasjonslån.

Bortkastet: Analytiker Morten E. Lindbäck i Fondsfinans tror ikke Det norske vinner omkampen om Johan Sverdrup-feltet. Foto: Fondsfinans