Tre prosent av jentene rapporterer at de har blitt voldtatt siste år.

Dette kommer fram i en undersøkelse psykologisk institutt ved NTNU har gjort for Sør-Trøndelag Fylkeskommune. Elevene på videregåene skole svarer på om de har blitt tvunget til samleie eller munnsex mot sin vilje. Tre prosent av guttene rapporterer at de har blitt voldtatt.

– Dette er alvorlige funn, sier psykologiprofessor Leif Edward Ottesen Kennair ved NTNU. Han har sammen med førsteamanuensis Mons Bendixen utført undersøkelsen for Sør-Trøndelag fylkeskommune. Undersøkelsen viser at det oftest er jevnaldrende gutter som tvinger jentene til sex.

Les også kronikken: Sextrakassering i skolen

Tror det skjer på fest

– Det er sjokkerende tall, sier Leon Bafondoko. Han er førsteklassing på Tiller videregående skole og medlem i Ungdommens bystyre. Sammen med Atle Eftedal Sunde fra Thora Storm videregående studerer han funnene.

– Jeg regner med at mye av dette skjer på fest, og at folk er fulle, sier Sunde. Både Bafondoko og Sunde mener gutter må lære seg å respektere jentene dersom de sier nei, og at både jenter og gutter har et ansvar for å gripe inn dersom de skjer at noen blir utsatt for tvang.

De etterlyser at skoleledelse og lærere tar tak i dette. Ingen av dem kan huske at sextrakassering og voldtekt har vært tema på skolen.

–Gutter liker å skryte om det som har skjedd på fest. Men jeg tror ikke jenter snakker så mye dersom de har blitt tvunget til sex. Det er forbundet med skam, sier Atle Eftedal Sunde.

Samme funn som i 2007

1713 av de 11 000 elevene i videregående skole i fylket har svart på den nettbaserte undersøkelsen om de har vært utsatt for seksuell trakassering en eller flere ganger, og om de har utsatt andre for det. En lignende undersøkelse ble gjennomført i Sør-Trøndelag i 2007, og dette er de eneste undersøkelsene av sitt slag her i landet. Funnene er omtrent de samme nå som sist.

Etter den første undersøkelsen, laget fylkeskommunen en handlingsplan uten at den ser ut til å ha hatt så stor betydning.

– Spørsmålet er om vi har gjort nok, og om det vi har gjort er rett, sier Randi Kristin Svarva, prosjektleder i fylkeskommunen.

Undersøkelsen viser også at omlag 30 prosent av elevene i videregående skole har siste året vært utsatt for nedsettende bemerkninger som kuk, fitte, hore, ludder, horebukk, rundbrenner eller lignende. 60 prosent av alle elevene rapporterer om en form for trakassering minst en gang.

Både når det gjelder voldtekt og annen seksuell trakassering er det stort sett jevnaldrende som står for trakasseringene. Og det er flest gutter som trakasserer jenter og andre gutter.

Les også: Nei til eksamen før russetida

Gutter trakasserer gutter

– Dette er altså unge selv som rapporterer at de har blitt utsatt for en uønsket handling eller bemerkning, og den var så ubehagelig at de husker det, sier Kennair. Både jenter og gutter rapporterer at det er gutter som har trakassert dem. Hele 30 prosent av guttene rapporterer at de er blitt kalt for horebukk, rundbrenner, kuk, rævhøl eller lignende av andre gutter. Og over 30 prosent av guttene som har deltatt i undersøkelsen, forteller at de selv har kalt andre for seksuelt nedsettende ord og utrrykk.

Forskerne er opptatt av den muntlige trakasseringen også kan få alvorlige helsemessige konsekvenser. Dette skal de forske mer på.

For fylkeskommunen som driver de videregående skolene er det viktig å få kartlagt dette.

– Undersøkelsen forteller oss at mange av våre elever blir krenket på et svært sårbart område, sier fylkeshelsekoordinator John Tore Vik. Han er ovebevist om at det har helsekonsekvenser å bli utsatt for voldtekt , men også muntlig trakassering.

Forskerne Mons Bendixen (t.v.) og Leif Edward Ottesen Kennair legger fram undersøkelsen til Randi Kristin Svarva i Sør-Trøndelag fylkeskommune. Foto: Jens Petter Søraa
Skoleelevene Leon Bafondoko (t.v.) og Atle Eftedal Sunde syns det er veldig ille at så mange jenter har blitt voldtatt av jevnaldrende gutter. – Vi kan ikke ha det slik, sier de. Foto: Jens Petter Søraa
– Undersøkelsen forteller oss at mange av våre elever blir krenket på et svært sårbart område, sier fylkeshelsekoordinator John Tore Vik Foto: Jens Petter Søraa