Omfattende renhold og mildvær med nedbør har holdt nivået for svevestøv nede.  Ingen av de fire målestasjonene registrerte overskridelser av grenseverdiene i november. Grenseverdiene er faglige anbefalinger for å unngå helsefare.

- Vi hadde ikke overskridelser hverken i oktober eller november, sier sivilingeniør Tore Nordstad i Miljøenheten i Trondheim kommune.

- Hvis det ikke blir sprengkaldt i jula, kan vi for første gang nå de nasjonale målene om maksimalt syv dager med svevestøv over grenseverdiene.

Det vil i så fall være første gang siden målingene startet for 20 år siden. Så langt i år lhar E6 seks dager med overskridelser, mens stasjonene på Torvet og i Elgeseter gate ligger enda bedre an med bare én dag hver.

Nordstad mener forsterket renholdet er den viktigste årsaken til forbedringen av luftkvaliteten.

Hjelp fra mildvær

Normalt i november er det adskillig mer støv i lufta fra piggdekk og NO2 (nitrogendioksid) fra kalde motorer og fyring enn det var i år. Det har vært lite med kalde motorer og fyring denne høsten. Miljøenheten tror også at folk har tatt med seg mer miljøvennlige reisevaner utover høsten og lar bilen stå. Gjennomsnittstemperaturen i november var 3,7 plussgrader, mens normalen er 0,5 plussgrad. Det milde novemberværet har gjort renholdet enkelt. Jevnlig nedbør har bidratt til å holde støvet nede.

Strengere i 2016

Riksrevisjonen kritiserte i en rapport i november både sentrale og lokale myndigheters arbeid med luftkvaliteten. Det ble påpekt av de fleste byene er langt unna å nå de nasjonale målene. I 2016 innføres strengere lovfestede minstekrav.

- Vi er relativt komfortable med innskjerpingen fra maksimalt 35 dager til 30 dager, sier Marianne Langedal, leder i Miljøenheten.

– Den gode trenden fra i fjor (17 overskridelser) har fortsatt i år. Bedringen skyldes blant annet kraftig forbedrede renholdsrutiner, og at været har vært gunstig. Kommunen og Statens vegvesen legger ned en betydelig innsats i renhold og støvdemping, for å holde bylufta så god som mulig.