Sensitive personopplysninger i en sak om oppholdstillatelse er sendt til feil person.

Da Hannah Long fikk brev fra Utlendingsdirektoratet, lå det i samme konvolutt et vedtak om at en helt annen person ikke blir utvist. Vedtaket gjelder en irakisk mann som verken Hannah eller kjæresten hennes, Robin Didriksen, kjenner eller har hørt om før.

I vedtaket står navn og alder på mannen, og det står om lovbrudd den navngitte irakeren er dømt for. Det står også i vedtaket hvordan han ble pågrepet av politiet i den saken han er dømt for.

– Vitner om slurv

– Vi reagerer på at de klarer å legge to vedtak i samme konvolutt og sende ut. Her er sensitive opplysninger på avveie, sier Robin Didrikson, kjæresten til Hannah.

– Har andre fått dette vedtaket? Også vedtaket til Hannah inneholder personopplysninger som vi ikke vil skal komme på avveie. Dette vitner om slurv og er ikke tillitvekkende. Vi må lure på om saksbehandleren har gjort flere feil, sier Robin Didriksen.

LES OGSÅ: 20 prosent færre asylsøkere til Norge

Politiet har gjort feilen

Vedtaket er underskrevet av en rådgiver i Utlendingsdirektoratet, men det er politiet som sender vedtaket videre til den personen det gjelder ifølge områdeleder Camilla Torgersen i UDI.

– Det er alvorlig og svært uheldig når personopplysninger kommer på avveie på denne måten. Vi har så raskt det har vært mulig, sjekket hvordan feilen kunne skje, og vi ser at feilen ikke har skjedd hos UDI. UDI har elektronisk saksbehandling, og vi sender vedtak elektronisk til politiet i tråd med utsendelsesrutinene våre. Det har vi også gjort i dette tilfellet. Det er politiet som sender selve vedtaket til personen det gjelder.

For Hannah Long kommer dette på toppen av en lang og slitsom prosess som ennå ikke er over. For åtte år siden kom hun til Trondheim fra USA med daværende ektemann som hadde fått jobb i Google i Trondheim. Sammen har de en gutt som nå er ni år.

Ikke lov å arbeide

Med samlivsbruddet mistet hun retten til å oppholde seg i Norge, og har i over ett år ventet at søknaden om oppholdstillatelse skal bli behandlet. I mellomtiden har hun ikke hatt lov til å arbeide. Hun har derfor ingen mulighet til å forsørge seg selv.

– Jeg ønsker fortsatt å bo i Norge slik at sønnen min kan vokse opp med begge foreldrene. Hannah Long forteller at hun derfor var veldig spent på innholdet i brevet fra UDI. Long har fått vite at UDI ikke er ferdig med saksbehandlingen av hennes sak. I mellomtiden blir hun ikke utvist, men hun har ikke rett til å arbeide.

– Da vi oppdaget at det lå enda et vedtak i samme konvolutt, var det som svart humor. Jeg fikk en annen persons informasjon. I tillegg til min egen vanskelige situasjon, måtte jeg ta ansvar for en annen person også. Informasjonen om den andre personen kunne blitt misbrukt om den hadde havnet i hendene på folk med fordommer.

Hannah Long er også bekymret for at den irakiske mannen fremdeles går og venter på svar og er redd og usikker.

Menneskelig svikt

Politiet i Sør-Trøndelag bekrefter at feilen har skjedd hos dem.

– Sånt skal ikke skje. Vi beklager det på det sterkeste, men så lenge vi er mennesker, kan vi gjøre feil, sier Siw Hind.

Hun er seksjonsleder forvaltning ved Sør-Trøndelag Politidistrikt.

Hun forteller at hun har tatt det opp med saksbehandleren som gjorde feilen.

– Vedkommende var veldig lei seg, sier Hind.

– Har den andre personen fått vedtaket sitt?

– Ja, vi har forsikret oss om at han får det. Det ble en forveksling av sakene. Det andre vedtaket gikk til en advokat. Vi har fått bekreftet fra advokaten at Hannah Longs vedtak ikke har kommet på avveie.

Hind sier at i løpet av de to årene hun har hatt jobben har hun ikke hørt at noe slikt har skjedd før.

– Men vi kan aldri garantere at det ikke skal skje igjen. Jeg har tatt dette opp med mine folk, og vi er veldig bevisst på at slikt ikke skal skje.

To vedtak, datert 18. og 19.mai, med sensitive personopplysninger til to ulike personer ble lagt i samme konvolutt og sendt til den ene. Foto: KRISTIAN HELGESEN
Siw Hind, leder for forvaltning ved Sør-Trøndelag politidistrikt. Foto: jens petter søraa