– Vi opplever at etterspørselen er enorm. Siden årsskiftet har vi utvidet kapasiteten med 50 prosent, likevel er alle timer fullbooket flere måneder i forveien, sier Helene Westring Hvidman, lege ved Fertilitetsklinikken ved Rigshospitalet i København.

Høy utdanning

De etablerte fertilitetsrådgivning i 2011, og frem til nå har 1000 kvinner og 300 menn fått testet sin fruktbarhet. Etter å ha gjennomført fruktbarhetstesten, sier hver tredje kvinne at de vil fremskynde det å bli gravid.

– I dag er utfordringen ikke bare å forebygge uønsket graviditet, men også å sikre at menn og kvinner kan få barna som de ønsker seg, sier Westring Hvidman.

Hun påpeker at fallende fertilitetsrater, stigende alder ved første barns fødsel, økt etterspørsel etter fertilitetsbehandling og kommersielle tilbud om nedfrysing av egg viser at det er behov for å etablere fertilitetsrådgivning.

Ønsker å utsette

Gjennomsnittsalderen for deres klienter er starten på 30-årene. Generelt har de høy utdanning, er i arbeid eller studerer, og har høy inntekt.

– Mange klienter kommer fordi de er bekymret for sin fruktbarhet, og ønsker veiledning om hvordan de kan bevare eller optimere sin sjanse for å få de barna de ønsker seg. En del har nettopp gått i gang med å forsøke å bli gravide, og ønsker en vurdering av sin sjanse for å lykkes. Men en meget stor andel av klientene, spesielt kvinnene, ønsker en vurdering av muligheten for å utsette graviditeten, sier Westring Hvidman.

Fertilitetsrådgivningen ved Rigshospitalet er et større forskningsprosjekt i Danmark.