– Vi er nødt til å bemanne opp for å få ned svartiden på telefon. Det innebærer sannsynligvis en ekstra person på vakt hele tiden, sier Helge Garåsen, kommunaldirektør for helse og velferd i Trondheim kommune.

Ifølge akuttmedisinforskriften skal 80 prosent av telefonene besvares innen to minutter, og dette skal oppfylles med økt bemanning. Ni sykepleierstillinger vil bli lyst ut i løpet av kort tid. Garåsen anslår at bemanningsøkningen innebærer en ekstrakostnad på inntil 5-6 millioner kroner i året.

– De største kostnadene vil falle på Trondheim, men dette er noe vi må drøfte med de andre kommunene, sier Garåsen.

Tilsyn

Fylkesmannen gjennomførte i mars tilsyn med legevaktsamarbeidet i Klæbu, Malvik, Melhus, Midtre Gauldal og Trondheim. En rekke negative forhold endte opp i ett avvik hvor Fylkesmannen slo fast at kommunen ikke hadde et forsvarlig system for styring, ledelse og kontroll med virksomheten.

LES PÅ PLUSS: Ottervik krever svar om legevakta

Utilstrekkelig bemanning, betydelig antall telefonhenvendelser som ikke ble besvart og opp til to timers ventetid før pasienter ble vurdert av sykepleier var noen av de alvorlige funnene.

– Det foreligger betydelig risiko for svikt i tjenesteytingen, konkluderte Fylkesmannen.

Ny vaktsentral

Nå legger rådmannen frem en redegjørelse for hvilke tiltak som skal iverksettes for å lukke avviket. Dette innebærer en rekke tiltak som blant annet omfatter tettere oppfølging av tjenesten og ledelsen. Det skal utarbeides en kompetanseplan for legevakta, og bemanningsbehovet skal utredes. Jobben som enhetsleder for legevakta og trygghetspatruljen deles nå i to.

LES PÅ PLUSS: Tilde fikk alvorlig hodeskade, måtte vente to timer på hjelp

I høst etableres en ny midlertidig vaktsentral for legevakta som kobles til det nye nødnettet. Vaktsentralen lokaliseres ved Nidarvoll helsehus, fordi det er for trangt på dagens legevakt. To nye informasjonsskjermer i ventearealet skal også gi bedre informasjon til pasientene som venter på legehjelp.

Rådmannen anslår merkostnadene til å være rundt 7,5 millioner for 2016. Saken skal behandles i formannskapet tirsdag.

Ny leder

Hanne Strand Geving ble i fjor høst ansatt som ny enhetsleder ved legevakta. I midten av mai varslet hun at hun ikke ønsket å fortsette.

– Jeg overtok etter to enhetsledere, og var leder for både legevakta og trygghetspatruljen, Jeg skulle gjerne ha blitt med videre, men med tanke på alle oppgavene og de ressursene som er tilgjengelige nå, kom jeg frem til at dette ble det riktige for meg og min familie, sier Geving som avviser at hennes avgang har noe med denne tilsynssaken å gjøre.

– Det som ble avdekket i tilsynssaken er problemer som har vært i mange år. Jeg hadde vært leder i fire måneder da tilsynet kom, og det er begrenset hva en rekker å utbedre på så kort tid, sier hun.

Kommunaldirektør Garåsen bekrefter at Geving selv ønsket å trekke seg fra stillingen.

– Vi har en omforent forståelse av at hun slutter som leder for legevakta på grunn av for stor arbeidsbelastning. Vi har nå en midlertidig leder frem til vi får ansatt ny leder, sier Garåsen.

Foto: Adresseavisen 10. april.