I tillegg kommer fartsdempende tiltak i form av opphøyde gangfelt.

Tirsdag kunne Adresseavisen fortelle om trafikkaos i Festningsgata i forbindelse med skolestart. Mange elever ved Tomasskolen og Trondheim International School (TIS) blir kjørt i drosje eller av foreldre. Det er særlig de ti siste minuttene før skolene starter om morgenen at det lett kan oppstå farlige situasjoner når bilistene skal rygge og snu i den trange gata. Det ligger også to barnehager inne på området, der mange unger blir kjørt i bil.

Statens ansvar

Rektor Anne Berit Olaussen ved Tomasskolen forteller at skolen for ett år siden sendte brev til Trondheim kommune hvor man ba om at den aktuelle strekningen i Stadsingeniør Dahls gate blir skiltet om fra dagens 50-sone. Imidlertid er Stadsingeniør Dahls gate blitt fylkesvei 865, og dermed har Statens vegvesen overtatt ansvaret for veien.

Flere elever tar buss til skolen og står av på holdeplassen, som ligger like ved krysset ved Festningsgata, vis-à-vis Rosenborg skole. Fotgjengerfeltet er lysregulert, men flere kjører på rødt lys.

Ikke hørt noe

- Vi fikk raskt svar fra Trondheim kommune om at strekningen har Statens vegvesen ansvar for, men siden 4. november 2014 har vi ikke hørt noe, sier Olaussen.

Senioringeniør Helge Stabursvik i Statens vegvesen i Sør-Trøndelag sier at alle høringsinstanser har uttalt seg positive til å sette ned farten forbi krysset ved Festningsgata, til 40-sone med opphøyd gangfelt. Det svarer så vel politi som Trondheim kommune og Sør-Trøndelag fylkeskommune.

- Problemet er at Statens vegvesen mangler penger til skilting og etablering av fysiske tiltak. Dessuten vurderer vi å senke farten helt fra krysset ved Tyholtveien og forbi Rosenborg park, ettersom beboere i området har henvendt seg til oss og uttrykt ønske om lavere fart, sier Stabursvik.

Ikke før til våren

Tiltakene vil ifølge Stabursvik tidligst kunne bli gjennomført våren 2016.

Fra før har Eidsvolls gate fra Høyskoledalen eller Dødens dal og forbi Singsaker skole maks 40 km/ som fartsgrense og fartsdempere. Også fra Rosendal og opp mot Rosenborg park er det 40-sone og opphøyde gangfelt.

Fylkesvei 865 går mellom Elgeseter og Lademoen i Trondheim. Veien er 3,1 km lang. Det ser ut til at omtrent hele strekningen blir skiltet 40-sone med fysiske fartsdempere, til tross for at den er gjennomfartsvei. Det er hensynet til alle boligene og skolene som ligger langs veien som gjør at Statens vegvesen ønsker å dempe fartsnivået.

Gjennomfartsvei: Fylkesvei 865 mellom Elgeseter og Lademoen er 3,1 km lang. Det meste av strekningen vil få 40-sone og opphøyde gangfelt. Foto: Morten Antonsen