Lykke mener også et Ap/KrF-samarbeid er aktuelt i et fremtidig regjeringssamarbeid.

KrF hadde frem til 2011 tradisjonelt samarbeidet mot høyre. Etter forhandlinger på Lerkendal for fire år siden fikk KrF gjennomslag på viktige saksområder, deriblant kirkeøkonomien.

– Vi skjøt elleve skudd. Ti av dem gikk rett i mål, sa en fornøyd Lykke den gang. Senere har scoringene på Lerkendal bidratt til en politisk plattform som har vært retningsgivende gjennom hele perioden.

Roste KrF

Også Rita Ottervik er fornøyd med samarbeidet med KrF. Det la hun ikke skjul på da hun ønsket KrFs landsmøtedelegater velkommen til Trondheim for tredje gang på rad.

– Vi har hatt en felles ambisjon om å bygge bysamfunnet. Da er ikke skattekutt veien å gå. Da får vi mindre å rutte med. Vi har sammen funnet mange gode løsninger, ikke minst i samarbeid med frivillig sektor. Jeg tror Ap i Trondheim har mer til felles med KrF enn den rødgrønne regjeringen hadde. Vi har funnet sammen. Det betyr ikke uten videre at politikken er trukket mot sentrum. Jeg tror det viktige skillet går mellom Høyre og Frp på den ene siden, og de øvrige partiene på den andre, sa Ottervik.

Reaksjoner

Geirmund Lykke vedgår at den politiske nyorienteringen i 2011 skapte reaksjoner lokal. Han fikk flere henvendelser i tiden etter Lerkendal.

– Jeg besvarte alle og redegjorde nøye for valget vårt. Det var snakk om en justering av kursen.

Det var i Trondheim det rødgrønne politiske samarbeidet så dagens lys i 2003. To år senere etablerte den første rødgrønne regjeringen seg.

Sentrum-venstre

– Kan vi forvente at en sentrum-venstre konstellasjon som i Trondheim også kan danne regjering?

– Det er ikke meg imot, sier Lykke. Men han understreker at det ikke er noen dans på roser å være lillebror i et samarbeid med et stort parti. SV i regjering har fått erfare det. Det samme opplevde KrF som lillebror i en regjering med Høyre. Begge partier tapte oppslutning. Men Lykke er klar i sitt råd til partiets veivalg videre: Samarbeid med Ap er å foretrekke foran et samarbeid med Frp.

Rita Ottervik er opptatt av at det politiske grunnlaget for en regjering er bredt. Det gjør den robust.

– I 2011 var vi ikke nødt til å få KrF på laget. Vi hadde flertall uten dem. Men når vi innleder et samarbeid må vi sørge for at alle får noe igjen for det. Det blir best for byen, og det vil bli best for landet. Men det krever lederskap, sier hun.

Flertallet foretrekker Ap

Mye tyder på at en politisk tilnærming mellom Ap og KrF er nærmere enn før. En rundspørring Dagbladet har gjort blant tillitsvalgte på alle nivåer i KrF, viser at stemningen i KrF har snudd når det gjelder hvilke partier de ønsker å sitte i regjering med. Stilt overfor valget mellom å sitte i regjering med Arbeiderpartiet og Senterpartiet, eller med Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre, svarer 55,8 prosent av dem som har svart at de foretrekker Arbeiderpartiet og Senterpartiet.

Søke gjennomslag

I sin tale til landsmøte presisterte KrFs første nestleder, Dagrun Eriksen, at KrFs plass i norsk politikk er ikke å være tilskuer, men at partiet gjennom samarbeid med andre skal være en del av løsningen.

– Vi har ambisjoner om å søke maktposisjoner, i form av ordførerklubber og del av et politisk flertall i kommunestyrer og fylkesting. Hvem man samarbeider med lokalt er opp til våre lokale politikere, men vi vil søke gjennomslag og forståelse for KrFs politikk.

KrF-skryt: Ordfører Rita Ottervik (Ap) og KrFs nestleder Dagrun Eriksen fant tonen på KrFs landsmøte i Trondheim. Ottervik skrøt uhemmet av samarbeidet med KrF i bypolitikken. Foto: jens petter søraa