Olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp), kommissær for klimaspørsmål i EU, Connie Hedegaard, og tidligere leder av Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA), Hans Blix, skal alle holde foredrag under International Student Energy Summit (ISES).

Store navn på plakaten

I år arrangeres verdens største energikonferanse for studenter i Trondheim i tidsrommet 13. til 15. juni.

Bak konferansen står det 50 engasjerte studenter fra ulike studieretninger ved NTNU.

- Vi har tre fulle dager med faglig innhold på dagen, og sosiale arrangement på kvelden. Vi har jobbet lenge med å få store navn på plass, og etter hvert som vi har booket kjente foredragsholdere, har det blitt enklere å få andre navn på programmet, forklarer Bjørn Erik Rasmussen ved International Student Energy Summit.

60 ulike nasjoner

ISES er tilrettelagt for at energistudenter fra hele verden skal kunne finne inspirasjon, kunnskap og motivasjon til å ta problemstillinger og løsninger tilbake til sine land.

- Målet vårt er å inspirere morgendagens energiledere. 400 studenter fra 60 forskjellige land kommer til Trondheim for å diskutere de stadig voksende energiutfordringene, sier Rasmussen.

LES KOMMENTAR: Hva gjør vi med all strømmen?

Slo Berkeley

Studentkonferansen har vært arrangert to ganger tidligere, i henholdsvis 2009 og 2011. Begge foregående gangene har konferansen vært arrangert i Canada, men i år ble det bestemt at det skulle være en søknadsprosess. Den gikk studentene ved NTNU seirende ut av.

- Vi danket ut University of California i Berkeley og en del andre kjente skoler. Det var mange som søkte om å få holde konferansen, forteller Rasmussen.

Siden Trondheim trakk det lengste strået har det vært mye aktivitet blant de 50 frivillige studentene som har arbeidet med å sette sammen et program for energikonferansen.

- Det har vært viktig for oss at studenter fra hele verden skal kunne være med på konferansen, uavhengig av økonomiske forhold. Vi har derfor samlet inn om lag 1,5 millioner kroner for å kunne gi reise- og bostøtte til de studentene som ikke har så god råd, forklarer Rasmussen.

Skal finne likesinnede

Det som skiller denne konferansen fra andre energikonferanser er at studentene er i fokus, ifølge Rasmussen. Vanligvis blir de ofte sittende i bakgrunnen på lignende konferanser, og har liten mulighet til å påvirke eller si sin mening.

- Det er de som skal finne de kreative energiløsningene som vi trenger i fremtiden. Studentene skal finne likesinnede som har de samme tankene og ideene, og kanskje får de et nettverk som gjør det enklere for dem å sette ideene ut i live, mener Rasmussen.

- Hva er den største energiutfordringen?

- Det er en vanskelig balansegang å fikse energi til alle, samtidig som vi tar hånd om klimautfordringene. Forhåpentligvis kan studentene ta nye steg og finne kreative svar på disse spørsmålene, sier Rasmussen.

Les mer om konferansen på nettsiden til International Student Energy Summit.

50 frivillige NTNU-studenter har stått på det siste året for å tilby et spennende program under energikonferansen. Foto: PRIVAT
Olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp), kommisær for klimaspørsmål i EU, Connie Hedegaard, og tidligere leder av Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA), Hans Blix, kommer til Trondheim i midten av juni for å inspirere morgendagens energiledere. Foto: NTB SCANPIX