Den islamske staten (IS) la denne uken lagt ut en video av tolv menn som blir halshogd på en strand i Libya, og minst 16 andre som henrettes i et ørkenområde.

I videoen kalles mennene «følgere av korset til fienden, Den etiopiske kirke». Dette, og flere andre forferdelige hendelser, gjør at Den etiopiske forening i Trøndelag i går demonstrerte på Torvet.

– Når vi ser slike overgrep, så kan vi ikke sitte stille. Vi må stå opp mot slike barbariske handlinger sammen, sier Dawit Tadesse Belayneh i Den etiopiske forening.

Foreningen er ikke politisk eller religiøs, den jobber kun for bedre integrering av etiopiere i Trøndelag. Flere mindre kirkesamfunn, blant annet den etiopisk ortodokse kirke på Rosenborg og den oromo evangeliske kirke, møtte opp til demonstrasjonen.

Les også: IS-video viser drap på etiopske kristne i Libya

– Etiopiere lider mange steder i verden, blant annet i Jemen, Sør-Afrika og i Libya. Etiopiere blir brent levende og halshugget. Vi er sjokkert. Dessverre gjør ikke det etiopiske regjeringen nok for å beskytte sine borgere, sier Belayneh.

– Vi demonstrerer for å uttrykke vårt sinne mot IS og fordømme disse onde handlinger. Alle mennesker burde se hvor brutalt de oppfører seg, sier han.

Han legger til: – Det er urettferdighet overalt. Kristne i hele verden lider. Men dette handler ikke bare om religion. En av etiopierne som ble drept av IS i Libya, var muslim. Han ble drept fordi han forsøkte å beskytte de kristne. Vi ser ikke på de i IS som muslimer, men som ekstremister, sier Belayneh.

Les også: Ignorerte og forfulgte

Bekymret biskop

– Situasjonen for de kristne i Midtøsten og Nord-Afrika er ytterst alvorlig, sier Nidaros-biskop Tor Singsaas.

– De kristne er på flukt fra kirkens eldste områder. Dette er land der muslimer og kristne har levd sammen, og har vært flinkere til det enn hos oss. Politisk ekstremisme, nød, mennesker under press og religiøs fanatisme er en svært farlig blanding.

Biskopen mener norske menigheter må engasjere seg mer, og at Norge som en kristen nasjon viser enda mer ansvar for alle forfulgte, ikke bare «våre egne».

Les også: Tror Al-Shabaab sto bak angrepet på høyskole

– Mest lokalt

Prost Trond Bakkevig som har lang internasjonal erfaring gjennom Mellomkirkelig Råd og Kirkenes Verdensråd mener det store bildet er at forholdet mellom kristne og muslimer er bra.

– På det lokale plan er det imidlertid militante grupper som pisker opp stemningen. Den direkte forfølgelsen kommer fra organiserte grupper som IS. Generelt har situasjonen for kristne i regionen blitt vanskeligere etter den vestlige invasjonen av Irak og Afghanistan, sier Bakkevig.

Han mener det er for enkelt å se på den store utvandringen av kristne fra Midtøsten som resultatet av forfølgelse. Krig og uro skaper alltid folkeforflytninger, og de kristne i Midtøsten har større muligheter til å reise på grunn av bedre økonomi, høyere utdanning og flere kontakter i Vesten.

Kristen forfølgelse

Kristne og muslimer er de to mest forfulgte religiøse gruppene i verden.

I 2012 ble det regnet som stor religionsfiendtlighet i 33 prosent av verdens land, mot bare 20 prosent i 2007, ifølge tenketanken Pew.

I 2014 regnes dette som de verste landene for kristne: Nord-Korea, Somalia, Irak, Syria, Afghanistan, Sudan, Iran, Pakistan og Eritrea.

Kilder: Opendoors, Vårt land, The Guardian

IS-video: Tidligere i uken ble det offentliggjort en video som skal vise hvordan rundt 30 etiopiere blir henrettet av IS. Foto: REUTERS, Reuters